TALENTI SE PREDSTAVIJO – ZALA Z ZNANJEM BORILNIH VEŠČIN

V rubriki z naslovom Talenti se predstavjo pa se nam bo predstavila še Zala Benić, ki je v letošnjem šolskem letu barve Slovenije zastopala v enem izmed borilnih športov.

Pozdravljeni! Sem Zala Benić iz 7. c razreda in treniram borilno veščino taekwondo, v kateri sem leta 2016 na državnem prvenstvu osvojila zlato medaljo. Treninge imam trikrat na teden na Osnovni šoli Koroška Bela in na Osnovni šoli Prežihovega Voranca Jesnice. Vsak učenec taekwondoja ima določeno formo, le-ta pa je odvisna od  doseženega pasu.

Ta borilna veščina pozna različne pasove, in sicer so to beli pas, višji beli, rumeni, višji rumeni, zeleni, višji zeleni, modri, višji modri, rdeči in črni. Črni pas se deli še na dneve od 1 do 9. Vsak pas ima svoj pomen. Tako npr. beli pas pomeni začetništvo, črni pomeni mojstrstvo oz. nasprotje belemu, rdeči pa nevarnost. Na tekmovanjih se sodi z zastavicami,  in sicer tako, da se tekmovalca postavita v ring vsak na svojo stran, en ima rdeči trakec, drugi pa modrega. Ena zastavica je pobarvana z rdečo barvo, druga pa z modro. Sodnik ob koncu borbe dvigne zastavico tistega, ki je bil v borbi boljši. Štirje sodniki sedijo na stolih, dva glavna sodnika pa sedita za mizo.

Taekwondo je način življenja. Pomeni torej umetnost bojevanja brez uporabe orožja. Kot pri večini borilnih veščin je poudarek na obrambnem bojevanju z golimi rokami, kar pomeni, da tae – kwondo ne uči uporabe orožja, čeprav uči, kako se ubraniti pred njim. Cilj ni poškodovati drugega, temveč ubraniti sebe. Samoobramba tako temelji na treh nivojih: izmik, nadzor in odgovor na napad. Tisti, ki hodi po poti taekwondoja , vedno najprej uporabi tehniko izmika, in samo v primeru ponovnega napada poseže po bolj smrtonosnih tehnikah samoobrambe. Taekwondo sestoji iz osnovnih tehnik, obveznih vaj (form), sparinga in samoobrambe.

BESEDILO in FOTO: Zala Benić, 7. c