Ob slovenskem kulturnem prazniku

Ob slovenskem kulturnem prazniku, ki ga letos praznujemo v nedeljo, smo v šolarski knjižnici in na šolskih hodnikih pripravili razstavo o življenju in delu dr. Franceta Prešerna.

DSC_0106(1) DSC_0116(1)

FOTO: Marija Burnik, učiteljica angleščine in knjžničarka

Z učenci 3., 4. in 5. razredov smo izvedli zanimive ure v naši knjižnici. Pogovarjali smo se o našem največjem pesniku ter brali njegovo poezijo.

DSC_0117

FOTO: Marija Burnik, učiteljica angleščine in knjižničarka

V petek pa sta nam v radijski oddaji Iris in Ana pripovedovali o Prešernovem življenju in pesniškem ustvarjanju in tako smo obnovili znanje, izvedeli pa smo marsikaj novega in zanimivega. Za konec pa sta nam prebrali še Vrbo v slovenščini in angleščini.

Dan pred tem, torej v četrtek, 05. 02., pa smo si učenci od 7. do 9. razreda ogledali gledališko predstavo Prosto po Prešernu. Predstava nas je nadvse presenetila, saj nismo pričakovali tako razgibane igre, ki je na moderen način predstavila nekaj nam bolj poznanih Prešernovih pesmi. V predstavi smo uživali, saj nas igralci niso pustili »pri miru«.

images

Vir: www.rtvslo.si (Dostop: 07. 02. 2015.)

S komuniciranjem s publiko, s svetlobnimi in z zvočnimi efekti so nas kar »potegnili« v Prešernovo poezijo. Pohvaliti moramo moderno kostumografijo, scenografijo ter dobro glasbo, predvsem pa si pohvalo zaslužijo mladi igralci, ki so nas prepričljivo popeljali v romantiko k Francetu Prešernu.

Besedilo: Marija Burnik, učiteljica angleščine in knjižničarka in učenci šolskega novinarstva