PRISLUHNILI OPERI IN SI OGLEDALI MUZEJE

V torek, 8. 1. 2019, smo učenci od 6. do 9. razreda odšli v Cankarjev dom v Ljubljano na ogled opere Všeč si mi. V garderobi Cankarjevega doma smo najprej odložili jakne, si ogledali razstavo v preddverju, nato pa so nas kaj kmalu povabili v Linhartovo dvorano. Posedli smo se na določena mesta in nestrpno pričakovali začetek opere.

Operni pevci in plesalci so nas popeljali v čudovito zgodbo, ki je govorila o beguncu Tariku in Slovenki Vesni, torej najstnikih iz dveh popolnoma različnih kultur. Mladostnika sta se znašla v zapletenih osebnih in družbenih razmerjih med prijateljstvom in zadržanostjo, pogumom in strahom, sprejemanjem in zavračanjem.

Vesna v Tariku vidi več kot begunca. Zanjo je prijeten fant, drugačen od sošolcev, rada je v njegovi družbi in se z njim pogovarja. Tarik ji pripoveduje zgodbe iz svojega otroštva – obuja spomine na sončne dni, hkrati pa preseneti z izseki iz časa vojne. A Vesna se ne da. Ko v naših kraju izbruhnejo nesoglasja o  beguncih, se edino ona odločno zavzame za Tarika in ga pogumno brani. Se ji pridrži še kdo ali ostane sama?

Po končanem ogledu opere smo se po razredih odpravili po mestu in si ogledali kulturne znamenitosti v bližini muzejev, ki smo si jih ogledali nazadnje. Šestošolci so se odpravili v Mestni muzej, sedmošolci v Narodnega, osmošolci in devetošolci pa so si na Gospodarskem razstavišču ogledali razstavo Body Worlds Vital.

Razstava razkriva kompleksnost človeškega telesa in tridimenzionalni vpogled v naš notranji ustroj. Namesto modelov so na razstavi prava človeška telesa, kar omogoča pogled v telo, kot ga po navadi vidijo samo zdravniki in znanstveniki.

Sedmošolci smo se najprej rezdelili po razredih ter se odpravili v “preteklost”. Na ogled nas je popeljala prijazna gospa in nam prestavila določene razstavne eksponate.

Najbolj zanimiva je bila mumija. Pravo človeško telo so najprej namazali z mešanico zelišč in s smolo, nato pa so ga zavili v povoje. Mumije so v preteklosti hranili v grobnicah, saj so verovali, da je ohranjeno telo predpogoj za življenje na drugem svetu.

Preden pa smo zavili v sobo z mumijo, pa smo se podrobneje posvetili Rimljanom. Nekateri so postali čisto pravi Rimljani!

Videli smo tudi paleolitsko piščal – najstarejše glasbilo na svetu, najdeno prav pri nas v Sloveniji. Seveda smo si predsavljali precej večjo, kot je v resnici. Meri prebližno 11 cm.

Ogled smo zaključili pri sabljah. Postavili smo se v vrsto in kot pravi vitezi zavihteli težko sabljo, pri tem pa pazili, da je nismo v koga usmerili.

BESEDILO: Salina Hajdinjak Šumež, 8. a, Aleksandra Petrovski, 7. b, in Adis Smajlović, 9. c

FOTO: Aleksandra Petrovski, 7. b, in Adis Smajlović, 9. c