ČETRTOŠOLCI, JEKO-IN IN ODPADNO OLJE

V ponedeljek, 5. 3. 2018, so učenci 4. razreda prisluhnili zanimivemu predavanju zaposlenih iz podjetja JEKO – IN. Gostujoči so se s četrtošolci pogovarjali tudi o shranjevanju rabljenega jedilnega olja, za katerega pravzaprav večkrat ne vemo, kaj bi z njim. Da bi učenci to temo čim bolje razumeli, jim je na pomoč priskočila zanimiva maskota – sončnica.

Ko sem povprašala četrtošolce, kaj vse so na ta dan izvedeli, sem dobila zelo zanimive odgovore. Pa si jih nekaj oglejmo: v gospodinjstvu moramo paziti, kaj bomo storili z oljem po pečenju ali cvrtju (z odpadnim oljem); odpadnega olja ne smemo zlivati v odtok, saj olje zamaši cevi; odpadnega olja ne smemo zlivati v naravo, ker jo tako onesnažujemo; odpadno olje zlivamo v za to namenjene posode (npr. plastenke od olja, pijač …) in jih odpeljemo v zbirni center; olja, ki so primerna za oddajo so rastlinska olja in rastlinske ter živalske maščobe (npr. margarina,  svinjska mast); reciklirano olje lahko predelajo v biodizel, torej v ekološko gorivo, ki ne onesnažuje okolja, glicerin, stranski produkt pri predelavi, pa uporabljajo v farmaciji (glicerinski izdelki: milo, svečke …).

Vsak učenec je dobil milo, narejeno iz odpadnega olja, v obliki srca. Organizirali so tudi tekmovanje. Tisti učenec, ki bo zbral največ odpadnega olja, bo svoj razred odpeljal v Piran, kjer si bodo ogledali akvarij.

4. c razred pa je izdelal plakat, ki krasi steno pred njihovim razredom.

BESEDILO: Salina Hajdinjak Šumež, 7. a

FOTO: ga. Branka Ščap