ZANIMIVO, ZABAVNO, DRUGAČNO – ŠOLSKI OTROŠKI PARLAMENT

Nacionalni otroški parlament je projekt, ki je že dalj časa uveljavljen po slovenskih šolah. Tudi naša šola v projektu intenzivno sodeluje že dolga leta. Vsako leto v okviru otroškega šolskega parlamenta otroci na šoli obravnavajo neko tematiko, predstavniki razredov pa potem prenesejo zaključke z razrednega na šolski nivo in še bolj poglobljeno razpravljajo o temi. Svoje zaključke, mnenja in predloge predstavijo na občinskem šolskem parlamentu. Letošnja (sicer dvoletna) tema je šola in šolski sistem.

Letos smo se odločili, da bomo večji del programa izvedli v petek, 9. 3., in v soboto, 10. 3. 2018. Zbrali smo se v petek ob 17. uri in si najprej pripravili ležišča v galeriji pri športnem kabinetu. Kaj hitro pa sta gospe Andreja Jalen in Mateja Cuznar Zadnik dali navodila za delo in pričelo se je zares …

Učenci so se razdelili v več skupin in pričeli z delom. Vsaka skupina je dobila svojo nalogo, ki jo je morala dokončati v določenem času, saj smo ob 19. uri pričakovali obisk naše ravnateljice ge. Branke Ščap.

Učenci so se svojih nalog lotili zelo resno. Del učencev v zbornici je pridno sestavljal najrazličnejša vprašanja za našo ravnateljico. Drugi so dobili nalogo, da podrobno predstavijo našo šolo in o tem posnamejo prispevek. Tretji pa so posneli manjšo komično predstavo o naši vsakdanji učni uri.

Ko so vse skupine zaključile s svojimi nalogami, je napočil čas prihoda ge. ravnateljice. Učenci so z zelo velikim zanimanjem prisluhnili zgodbam ravnateljice iz njenih šolskih dni. Predstavila nam je delovanje naše šole skozi leta in nekaj besed namenila tudi predstavitvi slovenskega šolskega sistema.

Kazalec na uri se je bližal že osmi zvečer in v učilnici gospodinjstva smo si pripravili malico. Kot ponavadi smo se po večerji preobleki v pižame, poskrbeli za osebno higieno in legli k zasluženemu počitku.

Že ko se je sonce prebilo skozi okna naše šole, so se prebujali prvi parlamentarci. Kaj hitro smo morali vstati, si umiti obraz in se odpraviti na zajtrk.

Sobotno delo v zbornici smo pričeli z oblikovanjem lastnih vizitk. V parih in v skupini po štiri smo si izmenjali podatke in se tako še bolje spoznali.

Sledil je ogled posnetkov prejšnjega večera. Moram priznati, da smo se kar dobro nasmejali. Takoj po odmoru smo nadaljevali s kratkim predavanjem o tem, kakšno bo naše življenje v prihodnosti in kako močno bodo nanj vplivali umetna inteligenca, razvoj robotike, oskrba z različno vrsto energije … Učenci so se razdelili v skupine in razmišljali o tem, kakšna naj bi bila naša šola v prihodnosti in oblikovali predloge za spremembe šolskega sistema.

Ker pa nas je čas že malo priganjal, smo skupaj izbrali tri predstavnike naše šole, ki nas bodo zastopali na občinskem otroškem parlamentu. Le-ta bo v ponedeljek, 26. 03. 2018, na Osnovni šoli Prežihovega Voranca na Jesenicah.

Tako smo zaključili naše zanimivo dvodnevno druženje predstavnikov oddelkov na šolskem otroškem parlamentu.

Za konec pa še nekaj misli udeležencev:

“Na parlamentu je bilo super. Zelo smo se zabavali, najboljša pa je bila igra vlog in snemanje filma.”

(Loti, 5. razred)

“Najbolj sem uživala ob izdelavi plakatov …”

(Glorija, 6. razred)

“Na parlamentu sem bila najbolj navdušena nad druženjem s prijatelji. Spoznala sem veliko novih ljudi.”

(Sara, 7. razred)

“Najboljši je bil tisti del srečanja, ko nas je obiskala ga. ravnateljica …”

(Živa, 8. razred)

“Najbolj mi je bilo všeč večerno druženje in spoznavanje novih prijateljev.”

(Ines, 9. razred)

BESEDILO in FOTO: Hana Šturm, 7. b