Od Prešerna do Čopa

Na Pot kulturne dediščine smo se učenci 8-ih razredov odpravili v torek, 22. 09. 2015. Najprej smo odšli v Vrbo, rojstno vas našega največjega pesnika dr. Franceta Prešerna. Pred spomenikom Francetu Prešernu smo se seznanili z njegovim življenjem, še bolj pa smo ga doživeli, ko smo vstopili v njegovo rojstno hišo. Še posebej zanimiva je bila hiša – glavni stanovanjski prostor v kmečki hiši, današnja dnevna soba.

IMG_0831

Z velikim zanimanjem smo si ogledali tudi zbirko knjig, predmetov, razglednic …, ki so na kakršen koli način povezani s Prešernom. Vsekakor pa nismo mogli mimo razstavljenih Prešernovih pesmi in prevodov le-teh v različne jezike.

IMG_0833

Ponovno smo sedli na avtobus in se odpeljali proti Rodinam, kjer nas je z nasmehom na obrazu pričakal Jalnov pranečak. Gospod nas je popeljal v toplo hišo in nam na zelo zanimiv način predstavil življenje in dela pisatelja Janeza Jalna.

Nato smo si ogledali rojstno hišo Frana Saleškega Finžgarja. Finžgar je bil po poklicu duhovnik, nad pisateljevanjem pa ga je navdušil njegov ded. V 92. letu starosti je umrl v Trnovem v Ljubljani, pokopan pa je na Žalah.

IMG_0851

Na koncu pa smo odšli v rojstno hišo Matije Čopa v Žirovnici. Čop je bil jezikoslovec in literarni kritik, s svojim znanjem in z razgledanostjo pa je močno vplival na literarno ustvarjanje tesnega prijatelja Franceta Prešerna.

Besedilo: Šejla Bešić in Lea Jokić, 8. a

FOTO: Margarita Gruene, 8. a