V petek, 15. novembra, smo obeleževali dan slovenske hrane, s katerim želimo opozoriti na pomen oskrbe prebivalstva s kakovostno hrano iz lokalnega okolja.
Zadostna lokalna pridelava, predelava in poraba hrane so pomembne predvsem zaradi:
- urejenosti in obdelanosti podeželja,
- ohranjanja delovnih mest na podeželju,
- varovanja okolja,
- izboljšanja zdravja prebivalstva zaradi uživanja kakovostnejše hrane,
- zagotavljanja državne varnosti za obdobje ekonomskih kriz,
- zmanjšanja odvisnosti od zunanje trgovine,
- zmanjšanja revščine in družbene neenakosti.
Učenci so pri izbirnem predmetu – načini prehranjevanja pripravili različne plakate o slovenski hrani in jih razstavili pred vhodom v jedilnico.
Vsi učenci so imeli ta dan na voljo brezplačen zajtrk, sestavljen iz živil izključno slovenskega porekla. Večino teh živil smo dobili z ekoloških kmetij, in sicer med z ekološke kmetije Šumenjak ter maslo in mleko z ekološke kmetije Žgajnar. Tudi jabolka topaz so zrasla v ekološkem sadovnjaku. Črni kruh je bil izdelan iz ekološke pšenične moke slovenskega porekla.
Učenci in zaposleni na šoli so z veseljem sedkli k mizi in ponovno uživali v tradicionalnem slovenskem zajtrku.
BESEDILO in FOTO: ga. Saša Femc Knaflič, vodja šolske prehrane