ČETRTOŠOLCI V SLOVENSKEM ŠOLSKEM MUZEJU

V začetku meseca maja so se učenci 4. razreda odpravili v Ljubljano v  Slovenski šolski muzej. Je eden izmed najstarejših muzejev na Slovenskem in eden izmed 12. nacionalnih muzejev. Vsebino oživljajo postavitve, makete, zvočni, računalniški in filmski prikazi ter stari šolski razred, s prikazom »žive igre zgodovine«. Prav ta pa je bil našim  učencem najbolj zanimiv, saj so podoživljali šolo v 19. stoletju. Da pa je bilo vse še bolj pristno, so si deklice nadele oblekle, dečki pa majico in hlače.

Učiteljica jim je pregledala roke, saj le-te niso smele biti umazane. Otroci, ki so pisali z levo roko, so bili okregani, saj so bili včasih prepričani, da leva roka ni lepa roka, in so se morali naučiti pisati z desno roko.

Učenci so se učili pisati tako, kot so to počeli včasih. Med vajo se niso smeli pogovarjati, se nasmejati ali kakor koli zmotiti delo, sicer so morali klečati na koruzi ali pa sedeti na t. i.  kozjem stolu. Tega si pa nihče ni želel, zato so raje pridno sledili strogi učiteljici.

BESEDILO: Sara Bektašević, 7. b

FOTO: ga. Jožica Škedelj