NA ŠOLSKEM OTROŠKEM PARLAMENTU O VAROVANJU OKOLJA

Otroški parlament je oblika sodelovanja otrok v družbenem dogajanju ter pridobivanje znanj o človekovih in državljanskih pravicah.

DSC_0517

Letošnja širša tema otroškega parlamenta je Otroci in načrtovanje prihodnosti. Predstavniki razredov od 5. do 9. razreda smo se skupaj z mentoricama, gospo Andrejo Jalen in gospo Matejo Cuznar Zadnik, osredotočili na eno izmed možnih ožjih tem, in sicer na temo Mi in prihodnost našega okolja. Tako smo se v prvi polovici leta sestajali predstavniki razredov in se pogovarjali o večih podtemah, ki so vezane na okolje in njegovo varovanje.

DSC_0530

V sredo, 22. 02. 2017, pa je v dvorani šole potekal šolski otroški parlament. Gostili smo tri gospe, in sicer učiteljico naše šole, gospo Saša Femc Knaflič, ki se ukvarja z zdravo prehrano, gospo Polona Petrovič Erlah iz Društva za Naravo – Jalovec ter gospo Sašo Mlakar iz društva Alpe Adria Green. Prav vse so z veseljem prisluhnile predstavitvi plakatov, ki so jih pripravili učenci, in odgovarjali na njihova vprašanja.

DSC_0535

Pogovarjali smo se o zelo zahtevni temi. Globalno segrevanje, ki je posledica človekovega neodgovornega ravnanja z naravnimi dobrinami, je očitno in nam grozi s svojimi posledicami. Ne smemo si zatiskati oči in se izgovarjati, da smo še premladi. Kljub temu da so okoljski problemi veliki, učenci pa smo še mladi, imamo veliko volje, da ohranimo naše okolje čim bolj zdravo.

DSC_0532

Krepiti moramo svoje znanje, da bomo lahko izumljali nove materiale, nove tehnologije, ki okolja ne bodo onesnaževali. Nekaj konkretnega pa lahko naredimo že danes ali jutri – npr. ugasnemo luč, ko ni potrebno, da gori, organiziramo očiščevalne akcije … Veliko idej smo dobili tudi danes, ko smo se pogovarjali skupaj z našimi gostjami.

DSC_0533

BESEDILO: ga. Andreja Jalen in ga. Mateja Cuznar Zadnik

FOTO: Maj Benić, 9. a