O HRANI, VONJIH IN OKUSIH

V sredo, 29. 5. 2019, smo imeli učenci 8. razreda naravoslovni dan o različni hrani, vonjih in okusih. Najprej smo imeli predavanje o okusih, nato pa smo se posvetili še različnim vonjem.  Poskušali smo ugotoviti, za katero hrano ali pijačo gre. Tako smo zaznavali sladko, kislo, grenko, slano in spoznali celo okus umami (meni se je zdelo, kot bi popila v vodi raztopljen lekadol). No, zanj smo vsi slišali prvič.

Nazadnje pa smo prisluhnili predavanju o hrani po svetu.  Pogovarjali smo se o hroščih, ki vsebujejo ogromno količino beljakovin in jih nekje po svetu uživajo kot prigrizek ali pa specialiteto. Spoznali smo, da ljudje po svetu jedo zelo različno hrano, ki je mi sploh ne poznamo.

Všeč mi je bilo, da sem spoznala kar nekaj novih okusov, zabavala pa sem se pri ugibanju vonjav. Kot zanimivost pa naj omenim, da obstaja posebna jed iz strupene ribe, ki jo lahko pripravi samo visoko izobražen oz. usposobljen kuhar.

 

BESEDILO in FOTO: Zala Benić, 8. a