obletnica rojstva toneta čufarja

V soboto, 14. novembra, je minilo natanko 115 let od rojstva Toneta Čufarja, slovenskega pesnika in pisatelja, urednika in novinarja, po katerem se imenuje naša šola.

Tone Čufar se je rodil leta 1905 prav tu na Jesenicah. Otroštvo je preživljal kot pastir pri svojem stricu v planinah okrog Bohinjske Bele, kamor sta ga zaradi slabega zdravja poslala starša. Zaradi pastirstva in izbruha prve svetovne vojne ni mogel redno obiskovati šole, je pa na paši veliko bral. Po vojni se je izučil za mizarja. Leta 1932 je postal član Kluba slovenskih socialnih pisateljev in se odločil, da se bo preživljal kot pisatelj, kar je zaradi nerednih honorarjev pomenilo skromno življenje. Pisal je poezijo, prozo in dramatiko, v svojih delih pa je vedno zagovarjal pravice malega človeka, predvsem delavca.

Naša šola vsako leto 14. novembra v spomin nanj pripravi prireditev, ki se imenuje Tončkovi talenti. Na prireditvi, ki vsako leto poteka v naši šolski dvorani, lahko prav vsak učenec naše šole na odru predstavi svoj talent. Tončkovi talenti bodo letos prestavljeni na konec šolskega leta. Da pa se vam po njih ne bo preveč tožilo, si oglejte slike s preteklih Tončkovih proslav.

Besedilo: Ajla Jusić, 8.c