OTROŠKI PARLAMENT LETOS RAZPRAVLJA O POKLICIH

Otroški parlament je projekt, ki je na naši šoli uveljavljen že dlje časa, na ravni države pa že vse od leta 1990. Nastal je na pobudo učencev, ki so odraslim želeli predstaviti svoje mnenje, ideje in dileme o vprašanjih in temah, ki jih zanimajo ali se jim zdijo pomembne. Letošnja tema otroškega parlamenta, ki so jo učenci izbrali že lani na nacionalnem otroškem parlamentu, je Moja poklicna prihodnost.

O poklicni prihodnosti smo mladi parlamentarci z mentoricama go. Andrejo Jalen in go. Matejo Cuznar Zadnik razpravljali že od septembra na posebnih srečanjih in tudi na razrednih urah. V petek in soboto, 28. in 29. 2. 2020, pa smo se v zbornici šole uradno sešli in o temi tudi javno podebatirali.

V petek smo na srečanje povabili učitelje, gospoda ravnatelja Gabra Klinarja ter bivšo ravnateljico, gospo Branko Ščap, pridružila pa se nam je tudi predstavnica v svetu staršev in poseben gost, ki se na poklice dobro spozna, saj je zaposlen na Zavodu za zaposlovanje Kranj, gospod Uroš Kopavnik. Vsi so z nami delili zanimive izkušnje o svoji poklicni poti in o poklicih nasploh.

Naš pogovor na srečanju je potekal zelo sproščeno. Začeli smo z uvodno igro, ob kateri smo se nasmejali, nato pa so se začele resne razprave znotraj skupin. Spraševali smo se o tem, ali se poklici še vedno delijo v dve kategoriji – na tipično moške in ženske, kateri poklici že izumirajo, kakšni bodo poklici naše prihodnosti in katera znanja bodo zanje potrebna. Po razpravi je vsaka skupina predstavila svoje mnenje in večina se je strinjala, da bo v določenih poklicih človek ostal nenadomestljiv ter da je v vsakem poklicu najbolj važno to, da ga opravljamo z veseljem.

Z delom smo nadaljevali tudi v soboto. Parlamentarci smo se sestali ob 9. uri in najprej ogreli svoja telesa in glave. Dve sprostitveni igri sta bili dovolj, da smo resno začeli razpravljati o naši poklicni prihodnosti. Najprej smo dali besedo šolski pedagoginji, ge. Sabini Rekar, ki nam je natančno predstavila, kako poklicna/karierna pot/orientacija poteka na naši šoli. Marsikdo izmed nas ni vedel, da poklicnemu usmerjanju namenjamo tako veliko dejavnosti.

Sledila je zanimiva igra (tržnica), s pomočjo katere smo razmišljali o lastnih talentih, jih zapisali na tablice in se z njimi sprehodili po prostoru. Poiskali smo vrstnike, s katerimi so nas povezovali podobni talenti, in se tako posedli za skupno mizo. Dogovorili smo se še, kako bi s skupnimi močmi izpeljali medobčinski parlament, ki ga gostimo na naši šoli 10. 3. 2020.

Izkazalo se je, da smo učenci dobri načrtovalci, sedaj pa bo treba naše dogovore prenesti še v prakso. Več o regijskem parlamentu pa v prihodnjem tednu.

FOTO: Barbara Velušček