ASTRONOMIJA JE KUL!

Osmošolcem so napovedali, da nas čaka zanimiv naravoslovni dan – astronomija. Večina izmed nas je bila nad tem navdušena, saj radi pogledamo v nebo, opazujemo planete in zvezde … Tako smo se na ta dan večino časa pogovarjali o vesolju – kako je le-to nastalo, kaj vse ga sestavlja, kje smo mi … Uf, kako obširno in neskončno je!

Izvedeli smo, da na nekaj planetih teče pitna voda in da   imajo takšno ozračje, v katerem bi lahko dihali, a je na žalost predaleč in tako na takšnih planetih še dolgo ne bomo zaživeli. Bi se tudi vi preselili na drug planet?

Najbolj zanimiv je bil ogled planetarija. Postavili smo se v vrsto, pokleknili in po vseh štirih odšli v planetarij. Tam nam je prijazen gospod pokazal veliko osončij in ozvezdij. Zanimivo se mi je zdelo, da se kdaj zgodi, da se osončji zaletita in se združita v eno veliko osončje, ali pa podatek, da  se noben planet ne zaleti v drugega.

Zadnjo uro smo vsi delali v skupinah, saj smo izdelovali rakete. Da pa smo se prepričali, kako zelo dobri mojstri smo, smo jih preskusili na šolskem igrišču. No, nekatere so letele zelo visoko, druge zelo daleč, celo čez ograjo igrišča v reko, nekaj pa je bilo tudi takih, za katere bi težko rekli, da so vzletele.

BESEDILO in FOTO: Nik Kramar, 8. c