ZANIMIVO NA POTI KULTURNE DEDIŠČINE

V torek, 24. 9., smo se učenci 8. razreda odpravili po Poti kulturne dediščine. Obiskali smo rojstne hiše znanih kulturnikov iz območja pod mogočnim Stolom.

Začeli smo s hišo Janeza Jalna, kjer nam je Jalnov pranečak na zanimiv in humoren način predstavil nekaj podatkov iz pisateljevega življenja. Najbolj pa smo si zapomnili, da je Janez Jalen oboževal zaseko in klobaso, po značaju pa je bil zelo trmast.

Pot smo nadaljevali v hiši Frana Saleškega Finžgarja. V tej mali kajži sredi brega smo najprej izvedeli, kako je živela Finžgarjeva družina. Obnovili smo znanje o njegovih delih, izvedeli, kako so v starih časih pletli prte, ter si ogledali razstavljene predmete.

Sledil je ogled Čopove hiše. Le-ta je popolnoma obnovljena. Tu smo si ogledali 20-minutni film, se pogovarjali o pomenu Matije Čopa za slovensko kulturo in poudarili njegov vpliv na Franceta Prešerna.

No, naša zadnja postaja pa je bila prav hiša našega največjega pesnika Franceta Prešerna. Všeč nam je bilo, da je bil vodnik zelo duhovit. Na zabaven in zanimiv način nam je  predstavil Prešernovo življenje.

Verjamem, da si bomo prav zaradi takšnega načina posredovanja snovi o Prešerenu zapomnili veliko več, kot bi si sicer.

BESEDILO: Ažbe Razingar, 8. c

FOTO: ga. Saša Femc Knaflič