PRVOMAJSKO RAZISKOVANJE LONDONA

V četrtek, 2. 5. 2019, smo nekateri osmošolci in devetošolci odpotovali v London. Ob enih zjutraj smo se dobili pred šolo, kjer nas je čakal avtobus, s katerim smo se odpravili na štiriurno vožnjo do Benetk. Na letališču smo se prijavili, oddali kovčke in se čez nekaj časa vkrcali na letalo. Pred vzletom smo spoznali našega vodiča, g. Željka, ki nas je v prihajočih dneh vodil po Londonu. Visoko nad oblaki smo leteli uro in štirideset minut.

1. dan                                                                                                           Končno smo prispeli v London, ki smo se ga že nekaj časa tako zelo veselili! Pristali smo okoli osme ure zjutraj. Na letališču smo prevzeli kovčke in z vlakom odšli do hotela. Prestopili smo kar trikrat. Pred hotelom so nas seznanili z navodili, v prostor za prtljago smo oddali naše kovčke in že smo se podali na raziskovanje Londona. Najprej smo odšli do zelo znane podzemne postaje, kjer smo po hitri hoji končno malo zadihali. Zagotovo se sedaj sprašujete, po čem je ta postaja podzemne železnice tako zelo poznana. Ja, zato, ker je to Kings Cross postaja, kjer je s perona 9 3⁄4 svoje potovanje na Bradavičarko pričel Harry Potter. Nekateri smo odšli tudi v The Harry Potter shop at platform 9 ¾. Ker smo imeli dovolj časa, pa se nihče ni mogel upreti skušnjavi, da bi poskusil kak napitek iz poznane trgovine Starbucks. Sledil je ogled znamenitega muzeja z voščenimi lutkami Madame Tussauds. Tam smo bili dve uri. Bilo je zelo zanimivo, saj smo videli veliko slavnih oseb in junakov iz sveta filma, glasbe, športa, zananosti … Ta večer smo kar popadali v postelje, a smo si vseeno pred spanjem veseli izmenjali vtise prvega dne.

2. dan                                                                                                                     Že zelo zgodaj smo odšli v jedilnico in prvič okusili pravi angleški zajtrk, o katerem smo se veliko učili že v šoli. Mmmm, nekaj božanskega se je znašlo tudi na naših krožnikih, kaj nam nikakor ni bilo všeč, a je bila izbira velika in vsak je našel kaj za pod zob. Po zajtrku smo odšli z metrojem do malega Big Bena, kjer smo bili dogovorjeni z angleškim vodičem, ki nas je ta dan vodil po mestu in ves čas govoril angleško. Poleg tega, da je veliko vedel, je bil tudi zelo zabaven, in če smo pravilno odgovorili na njegova vprašanja, smo si priborili čokolado. Najprej smo šli pogledat Buckinghamsko palačo, kjer se je ravno odvijala menjava straže. Tam smo bili malo prosti, da smo se lahko razgledali in posneli kakšno dobro fotografijo.

Nato smo odšli skozi prečudoviti St. James’s Park. Sprehodili smo se po zanimivih londonskih ulicah, polne bogate zgodovine in kar kličejo po tem, da narediš kako fotografijo. Nato smo se ustavili na kosilu, ki smo si ga lahko izbrali sami. Naša naslednja točka je bila National Gallery. V muzeju je bilo zelo veliko slik. Skoraj vsem so bile najbolj všeč tiste, za katerimi so se skrivale zanimive zgodbe. Pred muzejem sta stali dve fontani, poleg pa en velik spomenik. Pred muzejem smo srečali umetnika,  ki je risal po tleh čisto prave umetnine, na koncu pa jih je z mokro krpo pobrisal in ponovno pričel ustvarjati. Bil pa je prava paša za obiskovalce mesta.

Seveda nismo mogli mimo London Eye (Londonskega očesa).  Ogledali smo si 4D film, nato pa sedli v kabine in v panoramski vožnji, ki je trajala približno pol ure, občudovali London. Razgled je bil čudovit!

No, in končno je prišel čas za večerjo – pica! Okus pice bi težko pohvalila, a lačni le nismo bili več. Po večerji smo odšli v najstarejšo trgovino z igračami na svetu. V hotel smo prišli malo čez 21. uro, se stuširali, malo poklepetali in že smo spali.

3. dan                                                                                                            Tokrat smo vstali še prej, saj smo odšli na Greenwich in je pot do tja zahtevala malce več časa. To je največji “hribček” v Londonu. Tam nismo ostali prav dolgo, saj je močno pihalo.  Naša naslednja točka je bil muzej pomorstva.

Nekateri so bili z mislimi že na popoldanskem muzikalu o življenju Michaela Jacksona, fantje pa verjetno na nogometnem igrišču, ki so si ga odšli ogledat. Naša skupina pa se je sprehodila po delu Londona in tudi mi smo se imeli zelo lepo. Najprej smo se peljali z ladjico po reki Temzi, si ogledali London Bridge, Palace of Westminster …

4. dan                                                                                                            Jutro se je pričelo s pakiranjem kovčkov. Čakal nas je zadnji dan Londona. Najprej smo odšli v Londo History Museum, nato pa še v Science Museum. V obeh muzejih, ki sta resnično vredna ogleda, smo izvedeli marsikaj novega, si ogledali raznovrstne razstavljene predmete, se čudili zanimivostim … Za konec pa smo odšli na Oxford Street, kjer smo si kupili spominke za domače, in seveda zavili tudi v trgovine z oblačili. Počasi so se urini kazalci bližali 16. uri in morali smo se odpraviti na letališče. Vzleteli pa smo šele ob pol desetih zvečer. Na letalu smo se pogovarjali o vsem, kar smo videli in doživeli, poslušali glabo, se nasmejali … Kmalu pa so nas z nasmehom na obrazu sprejeli naši starši.

BESEDILO in FOTO: Salina Hajdinjak Šumež, 8. a