NADARJENI UČENCI NA PRIREDITVI OB DNEVU ZDRAVJA

Zdravstveni dom Jesenice, Občina Jesenice in Zavod za šport Jesenice so ob svetovnem dnevu zdravja priredili 4. dan zdravja 2019, ki se je odvijal 19. 4. 2019 v Kolpernu.

Na dogodek smo peljali nadarjene učence 8. in 9. razreda. Najprej sta predstavnika Zavoda za šport Jesenice učence dobro ogrela z gibalnimi vajami in s poligonom, ki so ga postavili pred dvorano, nato pa so učenci dobili nalogo, ki so jo organizatorji poimenovali Vodič po dnevu zdravja. Vsak učenec je dobil list z vprašanji in s prostorom za žig ter nalogo, da obiščejo vsako stojnico, kjer bodo morali odgovoriti na vprašanje, vezano na temo stojnice. Ob pravilnem odgovoru so dobili žig in ko so zaokrožili po vseh stojnicah ter pravilno odgovorili na vsa vprašanja, so dobili nagrado. Učenci so bili zelo motivirani in hitro so se podali v lov za pravilni rešitvami.

Na stojnicah so organizatorji predstavljali dejavnosti Zdravstvenega doma Jesenice, jeseniških lekarn in Zavoda za šport s ključnim ciljem promovirati zdravje in preventivo pred boleznimi in poškodbami.

Učenci so si lahko izmerili pritisk, krvni sladkor v krvi, vsebnost mineralov in vitaminov v krvi, se informirali o uravnoteženi prehrani, programu Svit, nosečnosti, koliko telesne dejavnosti potrebujejo na dan, kaj pomeni zaščitni faktor na sončnih kremah in še mnogo več.

Najdlje so se zadržali pri reševalcih, ki so jim na lutkah pokazali oživljanje pacienta ter kaj narediti, ko se odrasli osebi ali dojenčku tujek zatakne v sapniku. Tudi nagrad so se zelo razveselili.

BESEDILO in FOTO: ga. Monika Kalman