V GOSTE PRIŠEL UMETNIK, KI SLIKA Z USTI

V četrtek, 4. 4. 2019, je našo šolo obiskal prav poseben gost – Vojko Gašperut Gašper. Gospod Vojko prihaja iz vasi Sedlo v Breginjskem kotu, kjer je preživel svoje otroštvo. Že od mladih dni pa zelo rad riše. Leta 1967 si je pri skoku v vodo poškodoval hrbtenico in od takrat je na invalidskem vozičku, a kljub temu svojega umetniškega talenta ni opustil. Njegova najpogostejša motiva sta krajina (največkrat njegov rodni kraj Breginj in Koper) in tihožitje.

Uporablja predvsem tehniko olja na platno, občasno pa slika tudi v akvarelni tehniki. Do sedaj je imel že preko 82 samostojnih in 280 skupinskih razstav. Prejel je tudi številna priznanja, največkrat v zvezi z razstavami ob koncu slikarskih srečanj.

Vojko Gašperut Gašper je gotovo eden od najvidnejših in najustvarjalnejših slikarjev, ki slikajo z usti. Postal je polnopravni član Mednarodnega združenja slikarjev, ki slikajo z usti ali z nogami in sodi med prvih petdeset tovrstnih izbranih slikarjev na svetu.

Na šolo ga je povabila njegova prijateljica, ga. Jožica Škedelj, ki poučuje na naši šoli. Tako smo imeli kar nekaj sreče, da je v svojem polnem urniku le našel čas tudi za obisk naše šole, za kar smo mu zelo hvaležni. Med risanjem cvetja so mu učenci zastavljali razna vprašanja, na katera je umetnik z veseljem odgovarjal, se šalil in zraven ustvarjal. Nad njegovo ustvarjalnostjo in talentom so bili tako učenci kot učitelji zelo navdušeni.

BESEDILO in FOTO: Maja Mihajlović, 8. b