OBISK ZNAMENITOSTI KRAŠKEGA SVETA

V torek, 26. 3., smo si učenci osmega razreda ogledali Postojno. Ko smo stopili iz avtobusa, smo najprej odšli proti pomoru reke Pivke, kjer nam je vodnik predstavil ta zanimiv kraški pojav. Potem smo se odpravili proti Modrijanovi domačiji, kjer smo si ogledali stari mlin, ki stoji na reki Pivki. Tu je sledil ogled različnih slovenskih obrti, predvsem pa smo se posvetili življenju mlinarja in delu na žagi venecijanki.

Z velikim zanimanjem smo obiskali bogato interaktivno razstavo Expo jama kras, kjer smo se podrobneje seznanili s kraškim svetom, z njegovo zgodovino ter s pestrim živalskim svetom tega dela Slovenije. Omenjena razstava velja za največjo razstavo o krasu (in Postojnski jami) na svetu.

Nato pa smo si ogledali težko pričakovano Postojnsko jamo –  eno najbolj znanih turističnih točk v Sloveniji. Z jamskim vlakcem smo se popeljali dva kilometra v jamo in takoj začutili lepote tega kraškega pojava, še posebej nas je najprej očarala t. i. Plesna dvorana. Ko smo stopili iz vlakca, smo videli veliko kapnikov, dvoran in majhnih jamic. Dvorane, ki smo si jih ogledali, imajo svoja imena, in sicer Rdeča dvorana, Bela dvorana, Koncertna dvorana (največja dvorana v Postojnski jami) in Špagetna dvorana. V akvariju pa sta nas navdušili dve človeški ribici, o katerih smo se veliko pogovarjali že v šoli. Seveda pa nam kljub dokaj dolgemu ogledu ni zmanjkalo niti časa niti energije za obisk trgovinice s spominki.

Naše ekskurzije pa še ni bilo konec, saj smo se odpravili na ogled slikovitega in skrivnostnega Predjamskega gradu – največjega jamskega gradu na svetu. V tej mogočni stavbi smo si ogledali velike sobe, črno kuhinjo, ječe, viteško opremo in notranjost jame za gradom. Vodnik nas je popeljal po gradu in nam predstavil njegovo zgodovino. Kljub dokaj dolgi ekskurziji smo se dobre volje odpravili na avtobus in se podali proti Gorenjski. S sošolci smo se pogovarjali o zanimevem dnevu, se smejali smešnim zgodbam in kaj kmalu smo bili še na Jesenicah.

BESEDILO in FOTO: Tiana Petrović, 8. b