BQL TUDI NA NAŠI ŠOLI

Na šoli smo v ponedeljek, 18. 3., gostili slovenski pop duet BQL. Duet sestavljata fanta, ki prihajata s Koroške, točneje iz Prevalj.  Brata Rok in Anej sta odlična izvajalca pop glasbe in že pridno zasedata visoka mesta na glasbenih lestvicah. Najbolj poznana hita sta Muza in Heart of Gold. Tokrat sta nam na zanimiv način predstavila slovensko ljudsko glasbo. Prepričala sta nas, da so slovenske ljudske res kul. Po končanem nastopu pa sta z njima opravili intervju učenki šolskega novinarstva, Alina Seferagić in Lara Rešokovac.

Pozdravljena. Vajin današnji nastop nam je bil zelo všeč. Cela dvorana šole je prepevala in ploskala. Kdaj sta pravzaprav začela vajino glasbeno pot?

Začela sva jo samostojno. Navdušil naju je najprej starejši brat Aljaž. Tako smo začeli vsak svojo pot, kasneje pa sva pod vodstvom Raaya stopila še na skupno glasbeno pot. Udeležila sva se tudi oddaje Slovenija ima talent. Takrat naju je Raay videl in opazil najin talent.

Koliko sta stara?

Jaz sem 20 (Anej), Rok pa 27.

Kako sta prišla do imena BQL?

Med 160-imi predlogi se nam je ta zdel nekako najbolj primeren.

Kdo vama pomaga pri vajini glasbeni karieri?

Pravzaprav vsi, starši, celotna ekipa, od Raaya in Marjetke do fotografa. V tej naši ekipi je še precej ljudi, ki naju podpira in nama pomaga. Znotraj te ekipe sva spoznala tudi Niko Zorjan.

Kako je nastala pesem Muza?

Ja, na zanimiv način – Raay jo je namreč sanjal. Pokazal nama je “voice”. Ob treh zjutraj se je zbudil in si posnel melodijo. Tako je nastala pesem, no, pa moral je paziti, da ni zbudil Marjetke. (smeh)

Imata veliko koncertov po Sloveniji?

Ja, kar precej. Največ je takšnih, kot je bil danes ta na vaši šoli. Zdaj smo s to turnejo, s katero predstavljamo slovenske ljudske pesmi, šele dobro začeli in trudimo se, da bi mladi spoznali, da so slovenske ljudske res kul.

Imata stalne oboževalce?

Kaj pa vem …, ja in ne. Veliko je takih, ki naju spremljajo že od prvega dne, nekateri pa se nam na tej poti še pridružijo.

Kje pišeta skladbe?

Povsod, največ jih jaz (Anej) napišem pod tušem. (smeh)

Ali sta kdaj mislila, da bosta imela tako glasbeno kariero kot zdaj?

»Ne, zdaj je pač tako,« si rečeš. Res si nisva mislila, da bova prišla do sem, a tu ni konec. Vedno si moraš postaviti kak nov cilj. Mogoče me bo nekdo čez petnajst let vprašal, ali sem si kdaj predstavljal, da bom stal na odru sredi Amerike. Verjetno bi mu rekel, da ne, a v življenju tako pač je, potrebno je slediti željam in ciljem.

Kako izbirata osebe, ki nastopajo v vajinem videospotu?

Zelo se trudimo, da izbiramo osebe, ki delujejo pristno. Recimo, da nekdo zgleda zelo simpatičen, ko pa pride na oder, se tam pači in tako vse pokvari. Je pa tudi zelo odvisno za kakšno skladbo gre.

Katera pesem je vajina zadnja, ki sta jo posnela?

Ko je ni. To je v bistvu dvajset let stara pesem, ki sva jo priredila.

S katero pesmijo sta prvič nastopila na EMI?

Heart of gold.

S katerim glasbenikom bi najraje posnela videospot?

V bistvu sva zelo »odprta« glede teh sodelovanj. Najprej bi morala dobiti neko pesem, nad katero bi bila zelo navdušena. Takšno, ob kateri rečeš uau! Če bi imela možnost sodelovati z Eddom Sheeranom in če pesmi ne bi »čutila«, bi jo z njim vseeno posnela. Tudi s tabo, novinarka, bi sodelovala, le dobro pesem moraš imeti. (smeh)

Ali si po koncertu vedno vzameta čas za oboževalke?

Ja, v glavnem vedno.

Kje vadite za koncert?

V Mariboru. Celoten band je v Mariboru.

Katera vaijina pesem vama je najbolj pri srcu?

Heart of gold.

Imata v kratkem kakšen koncert na Gorenjskem?

Zaenkrat še ne.

No, v kolikor bosta gostovala kje na Gorenjskem, pa se morda ponovno srečamo. Zahvaljujeva se vama za čas, ki sta ga namenila našim učencem po nastopu, za vse posnetke fotografije in najlepša hvala, da sva lahko z vama opravili intervju. Želiva vama uspešno glasbeno pot še naprej!

BESEDILO: Alina Seferagić, 7. c, in Lara Reškovac, 8. b

FOTO: ga. Angelica Podoš