ZAJTRK – TRADICIONALEN, SLOVENSKI, ODLIČEN

V petek, 16. novembra, smo obeležili dan slovenske hrane, s katerim želimo opozoriti ljudi na pomen oskrbe prebivalstva s kakovostno hrano iz lokalnega okolja.

Lokalna pridelava, predelava in poraba hrane so pomembne predvsem zaradi ohranjanja kmetijskih površin in podeželja kot celote. Pri tem se varuje tudi okolje, saj je transport bistveno krajši, vzdržuje se dobro zdravstveno stanje prebivalstva, saj le-to uživa kakovostno hrano, pomembno vlogo pa igra tudi samooskrba.

Ena izmed pomembnih aktivnosti dneva slovenske hrane je tudi projekt Tradicionalni slovenski zajtrk. V okviru tega projekta smo po vseh slovenskih šolah in vrtcih ta dan za zajtrk jedli živila, pridelana v Sloveniji, po možnosti celo v ožjem okolju. Poleg tega je zaželjeno, da so živila pridelana na ekoloških kmetijah, kar daje hrani še dodatno kvaliteto, saj taka živila ne vsebujejo zdravju škodljivih pesticidov in so torej pridelana na človeku in naravi prijazen način.

Kot veste, na naši šoli veliko pozornosti namenjamo ravno spodbujanju ekološkega kmetovanja in to preko celega leta. Tako je ves med in marmelada, večina kruha in pekovskih izdelkov, veliko mleka in mlečnih izdelkov, tudi mesa in mesnih izdelkov ter velika večina sadja iz ekološke pridelave. S tem kot veliki porabniki spodbujamo ekološko kmetovanje, saj povečujemo povpraševanje po takšni hrani in s tem vplivamo tudi na nižanje cen. Moja želja je namreč, da bi takšna hrana postala dostopna prav vsem ljudem.

V šoli smo ta dan nudili brezplačen zajtrk, ki je bil sestavljen iz bio medu, bio masla, zaseke, bio črnega kruha, bio mleka in jabolka. Vsa živila so bila slovenskega porekla.

BESEDILO in FOTO: ga. Saša Femc Knaflič, vodja šolske prehrane