VEČ O HRANI, VONJIH IN OKUSIH

V četrtek, 31. 5., smo za učence 8. razreda izvedli naravoslovni dan Hrana, vonji in okusi. Učenci so najprej poslušali zanimivo predavanje o aditivih v naši prehrani (zakaj jih potrebujemo, kako jih označujemo, kateri so škodljivi).

Nato so sodelovali v dveh daljših delavnicah. Preizkušali so se v prepoznavanju različnih vonjev in okusov. Večina je ugotovila, da pojedo preveč sladkorja, zato njihova čutila sladkega okusa sploh niso zaznala.

Obarvano vodo brez okusa pa so njihovi možgani prepoznali kot nekaj sladkega oz. kislega. Spoznali so se tudi z okusom, za katerega večina ljudi sploh ne ve. To je umami. Pri tem naše čutnice zaznajo natrijev glutaminat, ki je ojačevalec okusa, daje pa nekakšen »mesni« okus. Zelo veliko ga je v nakaterih živilih, ki jih dodajamo jedem za močnejši okus (parmezan, sojina in ribja omaka, slani inčuni, olivno olje). Ko je bil dodan sladkorju, so učenci lažje zaznali sladek okus.

Pri zaznavanju vonjev pa je šlo predvsem za prepoznavo različnih vonjev sadja, zelišč ipd. Tudi to je učencem predstavljalo kar velik izziv, saj nekateri določenih vonjev sploh ne poznajo.

Delavnicam je sledilo še zelo atraktivno predavanje o eksotični hrani pri nas in po svetu, ki je pri učencih vzbudilo veliko reakcij.

BESEDILO in FOTO: ga. Saša Femc Knaflič