NOČ KNJIGE PREŽIVELI V ŠOLI

Noč knjige je mednarodni dogodek, ki ga na svetovni dan knjige, 23. aprila, od leta 2014 organiziramo tudi v Sloveniji. Različni partnerji skupaj z Založbo Sanje organizirajo preko 300 dogodkov po vsej Sloveniji. Organizatorji projekta Noč knjige 2018 so zapisali: »Na prav posebno noč, ko knjiga pokaže svojo moč, se skupaj povežemo in usmerimo k dvigovanju zavesti o branju, opogumljanju duha in bistrenju pogleda.« Letos smo se prvič pridružili tudi na Osnovni šoli Toneta Čufarja Jesenice.

Ker smo k dogodku pristopili preko Amnesty international, ki med mladimi širi zavest  o medsebojni povezanosti, človekovih pravicah, miru  in svobodi,  smo izbrali njihovo predlagano temo. Imagine ali Pomisli je bila rdeča nit večera.

Z učenci 2. a so noč miru in prijateljstva s knjigo preživeli knjižničarka Marija Burnik, učiteljici Elena Vasiljkova in Janka Bergel Pogačnik ter učitelj  Tilen Vovk. Ker je sodeloval tudi šolski pes, Honey, je bil dogodek poimenovan Imagine – Tačka bere Lennona.

Učenci so večer preživeli  v krogu naokrog po treh nočnih delavnicah:

Pri prvi delavnici so učenci sodelovali s Honey. Ker je Honey prava Tačka pomagačka, je s seboj prinesla knjigo z naslovom Pomisli (slovenski prevod Milana Dekleve). Vsebina je učence ponesla na leteče potovanje z golobom miru, ki vsem prepirljivcem po svetu prinaša sporočilo strpnosti, sodelovanja in mirnega reševanja težav.

Druga delavnica je bila ustvarjalnica. Ptica iz slikanice je skoraj oživela pod prsti mladih ustvarjalcev. Poskušali so slediti Lennonovemu sporočilu, zbrali so vse ptice, da so kot eno v girlandi, ki krasi vhod v učilnico.

V tretji delavnici so ob poslušanju pesmi  Imagine (Jona Lennona) prebrali  angleško slikanico. Za te drugošolce noben tuj jezik ni ovira, da sprejmejo sporočilo miru in prijateljstva. Pomisli so zato napisali v številnih jezikih tega sveta.

Ko se je bližala ura za spanje, so golobčki svoje kljune dali pod peruti  in začeli misliti svoje sanje. Sanje o tem prav posebnem dogodku, ko:

  • pomisliš, da dihaš isti zrak s Tačko, ki smrči zraven tebe;
  • pomisliš, da spiš s prijatelji v šoli;
  • pomisliš, da ustvarjaš …;
  • pomisliš, da nisi sam, da sodelujemo, delimo;
  • pomisliš, da vedno lahko izbereš in sebi in drugim narediš, da se imamo lepo.

BESEDILO in FOTO: ga. Janka Bergel Pogačnik