OBISKALI SMO RADIO TRIGLAV

V ponedeljek, 12. 2. 2018, smo si učenci izbirnih predmetov šolsko novinarstvo in multimedije ogledali potek dela na jeseniškem Radiu Triglav. Prijazno nas je sprejela ga. Monika Sušanj, ki nas je vodila skozi zanimive prostore.

Najprej smo si ogledali studio, kjer smo opazovali direktorico Radia Triglav, go. Natašo Harej, kako pripravlja program, ki naj bi se kasneje zavrtel na radijski postaji. Izbrala je ustrezno glasbo, pripravila prehod med eno pesmijo in drugo, označila reklame … Na mizi smo opazili velik računalnik, tipkovnico in mešalni mizi.

Hitro smo nadaljevali z ogledom studia, saj nismo hoteli zamuditi javljanja v živo. Seveda pa so nas opozorili, da moramo biti čisto tiho, saj se ob prižigu rdeče luči v studiu na semaforju pri poslušalcih sliši vsak, še tako majhen šum.

Ustavili smo se tudi v majhnem, tesnem prostoru, ki je namenjen pogovoru z gosti. V tem studiu se opravi večina intervjujev.

Srečali smo se z gospodom, ki je v studiu pripravljal nočni program (izbral glasbo, reklame, dodal kak že posnet intervju …) in to skrbno “zlepil” v posnetek, ki ga bo možno slišati v nočnem radijskem programu.

Ko smo se vrnili v glavni studio, je kmalu zagorela rdeča luč in nastopila je čista tišina. Voditeljica je bila izkušena, saj nismo opazili, da bi brala besedilo, ki ga je govorila v mikrofon. Ta del ogleda je bil večini najbolj všeč.

Zdaj pa smo bili na vrsti mi! Postalo nas je kar malo strah, ko se je pred našimi usti pojavil mikrofon in smo povedali, kaj nam je bilo na ogledu najbolj všeč. Joj, ni tako enostavno, verjemite! Gospa nam je obljubila, da bo posnetek poslala na šolo, v živo pa se bomo lahko poslušali prav danes.

Na koncu našega obiska na Radiu Triglav pa smo ge. Moniki zastavili cel kup vprašanj. Tako se je naše druženje celo malce zavleklo, saj nas je zanimalo veliko stvari, obe gospe pa sta nam z veseljem odgovarjali. Spoznali smo, da ima radio velik lokalni pomen, saj nas prvi obvešča o morebitnih prometnih zastojih, vremenskih razmerah, o krajevnih problemih (npr. pomanjkanje vode, zaporah lokalnih cest, prireditvah …).

Veseli smo, da na Jesenicah že več kot 50 let poslušamo odličen lokalni radio!

BESEDILO in FOTO: Salina Hajdinjak Šumež, 7. a