SAMOVAR, VIŠNJEVO VARENJE IN MEHKO SRCE

V okviru vseslovenske akcije Time for Tea smo z učenci – obiskovalci ID Zabavna ruščina izpeljali prednovoletno čajanko. Po izvedbi le-te je nastal simboličen izdelek Mehko srce in prispevek za šolski časopis.

Iskrice veselja v otroških očeh,  prijetno razburjenje in zadovoljni nasmeh na obrazu … Kaj je lahko še lepšega? Tako je bilo na prednovoletnem srečanju interesne dejavnosti Zabavna ruščina.
V četrtek, 14. decembra, so učenci, ki obiskujejo dejavnost, imeli nenavadno učno uro: čajanko po rusko.

Več kot dva meseca so se učili in poslušali o tradicijah pitja čaja v Rusiji, spoznavali nove besede na temo čaj in čajanka in se pripravljali na zaključni tematski večer.  Ampak klepet ob samovarju (ruski čajnik) z aromatičnim čajem, s sladkarijami in pecivom iz Rusije je presegel vsa pričakovanja! Višnjevo in malinovo varenje (različica ruske marmelade), suški (hrustljavi kruhovi obročki), prjaniki (medenjaki), konfete (čokoladni bonboni)  – vse to je prišlo na našo mizo naravnost iz Rusije. Lizike “petelinčki” pa so postali prava senzacija.  Bile so točno take kot v priljubljeni risanki o Maši! Ob tej priložnosti se želimo zahvaliti trgovini “1000 slaščic” v Ljubljani za slastno, sladko veselje.

Prijetnih presenečenj pa še ni bilo konec. Mednarodni klub slovanskih rojakov “RUSLO” nam je podaril ruske otroške knjige za bralce začetnike (saj se šele  učimo brati v cirilici). Predstavnica kluba ga. Irina Pashagich je slovesno predala knjigo vsakemu otroku.

Po skodelici čaja in degustaciji slaščic nas je čakalo še ročno delo. Blago, svilen trak, šivanka in nit, perlice, kanček spretnosti in dobra volja – in čudovit obesek za novoletno smrečico, prelep mehak srček je bil en, dva, tri narejen!
Prehitro je minil ta prijeten, pestro obarvan večer, ki je bil poln presenečenj, dišal po čaju in slaščicah … Še dobro, da smo s  seboj odnesli okrasni srček, fotografije, rusko knjigo in veliko prijetnih spominov.

BESEDILO in FOTO: ga. Elena Vasilkova