PROJEKT TIME FOR TEA ALI ČAS JE ZA ČAJ

Čaj ni samo napitek, ki sredi poletne vročine obogaten z ledenimi kockami prijetno ohladi pregreto telo, v mrzlih zimskih dneh pa ogreje naše premrle ude ali ublaži bolečino v grlu. Ob pitju čaja ljudje za hipec ustavimo svoj korak in si vzamemo čas za sprostitev v blagodejni samoti ali za druženje in klepet – pa naj bo o vremenu ali zdravju, o šoli ali prijateljih, o prvi zaljubljenosti ali družini, o uspehih ali razočaranjih, o željah za prihodnost in vsakdanjih izzivih življenja, o sprejetosti in sprejemanju drugačnosti ali o zavračanju vsega, kar nam je tuje, o pomanjkanju vrednot ali o boju za preživetje v času in družbi, v kateri živimo.

Že res, da je Zemlja ena velika vas, a njeni prebivalci smo si med seboj vedno večji tujci. Društvo Momentum World s sedežem v britanski prestolnici je prišlo na idejo, da današnji trenutek potrebuje dramilo vseh, ki živimo, delamo in smo delček globalnega sveta. Zato so na skodelico čaja povabili predstavnike vseh evropskih držav, med njimi tudi Slovenijo.

Sredi avgustovske vročine je v Londonu potekal izobraževalni seminar ‘Time for tea’. Vabilu smo se odzvali učitelji, socialni delavci in prostovoljci, ki na različne načine vstopamo med mlade in jim poleg novega znanja skušamo posredovati tudi vrednote, ki našemu planetu pomagajo, da se kljub vsem vulkanskim izbruhom, nevihtam, požarom in poplavam vrti v pravi smeri. Temeljno vprašanje, ki muči vsakogar, ki razmišlja o družbi in prihodnosti, se glasi: Kakšen naj bo človek 21. stoletja, da naš dom ne bo skrenil s tirnic preživetja?

Odgovorov je bilo nešteto, a jih vse lahko strnemo v eno samo besedo: ČLOVEČNOST –  to je tista lastnost človeka, ki kaže v odnosu do okolja pozitivne moralne lastnosti.

Na naši šoli tako že od septembra potekajo različne delavnice na to temo in delavnice, povezane s čajem kot napitkom, ki krepi naše zdravje, pomirja in vabi zbrane k radoživemu klepetu ali globoki razpravi. Učenci od prvega do devetega razreda se skupaj z razredničarkami, učitelji posameznih predmetov in drugimi delavci šole sprašujejo o tem, kakšna naj bo naša domovina, o svojem videnju današnjega dne in prihodnosti, o srčnosti družbe, o pasteh sodobne tehnologije, o teminah potrošništva, o hladnosti individualizma in o vsem tistem, kar po njihovem mnenju spreminja pravo podobo sveta. Svoje misli upodabljajo v slikah, drugih praktičnih izdelkih in besedah.

Skupina učencev predmetne stopnje pa bo stopila še korak dlje. V delavnicah bo razmišljala in razpravljala o tem, kako izzvati našo družbo in kako jo nagovoriti k temu, da bo človečnost sprejela za svoje temeljno poslanstvo. Sestavila bo izzivalna vprašanja in oblikovala izdelek, ki bo najbolj verno predstavljal zaključke njenih delavnic. Nato se bo na skodelico čaja povabila k vidnemu predstavniku naše države – k človeku torej, ki zanjo predstavlja moralno vrednoto in za katero je prepričana, da bo dojel bistvo njenega poslanstva in ga posredoval širše v javnost. Učenci in mentorice si želimo, da bi s svojim projektom nagovorili čisto vsakega prebivalca naše domovine, ki se je prav tako ujela v mreže hladnih odnosov in izgubila pravo smer na poti proti sončni prihodnosti

Kako torej onežiti naš svet? Kaj lahko kot posameznik/ca naredim za to, da bo kljub dežju v meni in mojih bližnjih vsak dan sijalo sonce? Kako na svoj obraz in obraz vseh prebivalcev naše oble pričarati nasmeh zadovoljstva in sreče? Začeti je treba takoj in zdaj! Čas beži hitreje, kot se nam zdi. Začeti že, a pri kom? Odgovor je kot na dlani – pri sebi. Ko bom namreč jaz spremenila svoj pogled na svet, ko bo moj obraz ves čas ljubeznivo nasmejan in ko bom dan za dnem prijazno stopala po svoji okolici, takrat se bodo začele odstranjevati vse ovire. Sem pripravljena sprejeti ta izziv? Si ga pripravljen/a sprejeti TI?

BESEDILO: ga. Urška Willewaldt, na OŠ Toneta Čufarja vodja mednarodnega projekta ‘Time for Tea’ društva Momentum World iz Združenega kraljestva in koordinatorica vseslovenskega projekta ‘Kakšna naj bo naša domovina?’ društva Jasa