V MUZEJU ILUZIJ IN NA KNJIŽNEM SEJMU

Učenci predmetne stopnje, ki smo pridno brali knjige za Finžgarjevo bralno značko, smo za nagrado odšli v Ljubljano v Muzej iluzij in na ogled knjižnega sejma. Najprej smo se sprehodili po mestnem jedru in si ogledali številne znamenitosti. Med njimi tudi kip največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna, kopijo Robovega vodnjaka, se  sprehodili po znamenitem Tromostovju, se spogledali s Primičevo Julijo in že kmalu prispeli do Muzeja iluzij. Tam so nas razdelili v dve skupini. Na začetku ogleda smo si v prvem nadstropju ogledali sobo, v kateri izgleda, kot da si obrnjen na glavo, droben prostor, imenovan disko, kjer je bilo polno nenavadnih odsevov …

V drugem nadstropju pa smo se lahko sprehodili po vrtiljaku, v katerem imaš občutek, da se ti močno vrti. Več pa ne bomo razkrili, saj vam priporočamo, da si muzej čim preje ogledate!

Nato pa smo se odpravili na tradicionalni 33. Slovenski knjižni sejem. Le-ta je potekal od 22. do 26. novembra 2017 v Cankarjevem domu. Simbol letošnjega sejma je bila podoba Martina Krpana na kobilici. V rokah drži kij in mesarico, dodali pa so mu še rdečo knjigo. To povest  je napisal slovenski pisatelj Fran Levstik. Letos poteka 100 let od izdaje, ki jo je s podobami opremil slikar Hinko Smrekar.

Sprehodili smo se med stojnicami, obogatenimi z raznovrstnimi knjigami. Kakšno smo zgolj prelistali, marsikatero kupili zase ali pa jo bomo komu podarili za praznično darilo.

BESEDILO in FOTO: Hana Šturm in Lara Reškovac, 7. b