PRIJETEN KLEPET OB PITJU MATE ČAJA

Legenda o Guaran Indijancih

Legenda o Guaran Indijancih se nanaša na njihovo poreklo in sega globoko v mogočne gozdove Paragvaja. Njihovi predniki so v davni preteklosti prečkali ocean, da bi poselili obe Ameriki. Našli so deželo, ki je bila čudovita in polna nevarnosti; z marljivostjo in s trudom so si deželo pokorili. Obdelovali so zemljo in postali vrhunski poljedelci in rokodelci. Po svojem prepričanju so pričakovali prihod visokega, močnega, svetlolasega, plavookega, bradatega boga (Pa’I Shume), ki je po legendi stopil iz nebes in oklenil skrivnosti zdravja in medicine ter razkril zdravilne lastnosti avtohtonih rastlin. Ena od najpomembnejših skrivnosti je bila, kako obrati in pripraviti liste drevesa Yerba Mate. Mate napitek naj bi zagotovil zdravje, vitalnost in dolgo življenje.

Pleme je izkrčilo del gozda, posadilo manioko in koruzo, ker pa se je zemlja po štirih ali petih letih izrabila, se je pleme preselilo drugam. Zaradi pogostih selitev se je nekoč neki stari Indijanec odločil, da bo ostal tam, kjer je bil. Njegova hčerka Jary je ostala z njim. Nekega dne je na njun ranč prispel neznan šaman in Jary vprašal, kaj si želi, da bi bila srečna. Ker si ni zaželela ničesar, ga je starec zaprosil, naj mu da novih moči, da bi lahko hčer odpeljal nazaj k plemenu, ki sta ga zapustila. Šaman mu je dal zeleno rastlino in mu naročil, naj si iz nje naredi čaj. Tako sta se vrnila k svojemu plemenu, s seboj pa prinesla navado pitja zelenega zelišča, grenko-sladkega okusa, ki je dajal moč in pogum ter poživljal prijateljstva v žalostnih urah skrajne samote.

Mate je postal najbolj pogosta sestavina v gospodinjstvih in domačih lekarnah Guaranijev in tako ostaja vse do danes.

Pitje mate čaja

Tomando mate (pitje mate čaja) je simbol gostoljubja. Ko posodica (guampa) s čajem kroži med prisotnimi, jih med seboj poveže. Prvi korak obreda pitja mate čaja je njegova priprava.

  1. Navadno cebador (oseba, ki streže mate) pripravi čaj. Najprej spije sam prvi dve posodici.
  2. Nato se posodica ponovno napolni z vodo in podaja v nasprotni smeri urinega kazalca. Pije se z bombillo (slamico-filter), obrnjeno proti prejemniku. Vsaka oseba spije ves čaj iz posodice.
  3. Prejemnik posodice ima toliko časa, kot ga potrebuje, da spije. Potem, ko se spije še zadnjih nekaj požirkov, se posodica (guampa) vrne cebadorju z bombillo, obrnjeno proti njemu.
  4. Posodica se ponovno napolni z vročo vodo in še naprej kroži na ta način, dokler mate ni lavado (prazen, brez okusa). Če je nekdo imel dovolj mate čaja, preprosto reče gracias (hvala), kar pomeni, da je zaključil s pitjem.

Zanimivosti

  • Je tradicionalna južnoameriška pijača, ki se pripravlja ob raznih družabnih srečanjih, ostrega okusa, ki ga oblažimo le, če dodamo med ali sladkor.
  • V Urugvaju obstaja zakon, ki voznikom prepoveduje pitje čaja med vožnjo zaradi možnosti povzročitve nesreč.
  • Različica mate napitka, ki je pripravljen z mrzlo vodo, limono ali v kombinaciji z drugimi sadnimi sokovi, je še posebej priljubljena v Paragvaju in se imenuje tereré.

Naše izkušnje s pitjem mate čaja

Zavrele smo vodo in jo nalile v skodelice guampa, v katere smo dodale dve žlici mate čaja. Prvo vodo smo odlile in takoj dodale vročo vodo. Pustile smo stati 10 minut, da se je čaj polegel. S slamico bombilo smo srkale čaj in ugotovile, da je grenkega okusa, vonj ima po suhi travi, vendar je bilo doživetje zanimivo.

BESEDILO in FOTO: Sara Knežević, Ines Kadić, Alena Halilov, Ajna Pivalić iz 9. a in ga. Bojana Osenk Martinjak