NA IZLET S TURISTIČNIM KROŽKOM

Na sončni četrtek, 26. 10. 2017, smo se z učenci Turističnega krožka odpravili na t. i. turistični izlet. Udeležili so se ga učenci iz Osnovne šole Koroška Bela, Osnovne šole Prežihovega Voranca Jesenice in Osnovne šole Toneta Čufarja Jesenice.

Najprej smo se z avtobusom odpeljali na Planino pod Golico, kjer ima svoje mesto Turistična kmetija Smolej. Pričakal nas je lastnik Miha. Razdelili smo se v skupine in se tako tudi v nadaljevanju udeležili aktivnosti. Izvedeli smo, s čim se na kmetiji ukvarjajo in kaj pridelujejo. Na tej kmetiji vzrejajo nekaj slovenskih avtohtonih pasem, kot so haflinški konj, posavski konj, cikasto govedo in štajerska kokoš. Na kmetiji izdelujejo tudi mlečne izdelke ter pečejo kruh.

Sledile so zanimive dejavnosti. Prva skupina je pričela z jahanjem  v maneži, kjer je imel vsak od učencev priložnost zavihteti se na konju in odjahati nekaj krogov. Medtem je druga skupina učencev poskrbela za oskrbo in nego dveh konj, tretji pa so se po kmetiji vozili s kočijo, ki jo je vodila ena izmed učenk.

V vmesnem času pa so se nekateri zamotili tudi z risanjem kmetije, živali in dejavnosti ter tako prikazali, kaj so doživeli, se naučili in spoznali, med odmorom pa smo poskusili tudi njihove odlične domače piškote. Čas je zelo hitro minil, zato smo se odpeljali v Javorniški rovt, kjer nas je v Domu Pristava čakalo kosilo.

Za konec pa je sledil še sprehod po Zoisovem parku, ki bo preko legend in pripovedk navdih za končno predstavo, ki jo bodo v sklopu turističnega krožka organizirali in izvedli učenci.

FOTO in BESEDILO: učenci Turističnega krožka