TALENTI SE PREDSTAVIJO – Tinkara Lipovec

V današnji rubriki Talenti se predstavijo objavljamo intervju z učenko Tinkaro Lipovec iz 4. č razreda naše šole. Tinkara je naslov državne prvakinje osvojila v štafeti Radovljice 4×50 m prosto in v štafeti 4×50 m mešano v kategoriji mlajših deklic (letnik 2006 in mlajše). Posamično pa je postala državna prvakinja v mlajših letnikih (selekcija plavalk letnik 2007 in mlajše) v disciplinah 50 m hrbtno in 200 m prosto. Poleg omenjenih izvrstnih nastopov, pa je osvojila še naslov podprvakinje v mlajših letnikih v disciplinah 50 m prosto, 100 m hrbtno in 200 m prosto.
Učenki šolskega novinarstva sta s športnico opravili kratek intervju.

Najprej iskrene čestitke za osvojitev naslova državne prvakinje tako v štefeti kot tudi posamično. Od kod ravno plavanje? Kdo te je navdušil za ta šport?

Hvala za čestitke. Ja, kot mi povedo starši, sem splavala že pri treh letih. Z mamo in očetom sem hodila plavat na bazen in plavanje mi je postalo takoj zelo všeč.

Kdaj pa si plavanje začela trenirati in koliko časa se že posvečaš temu športu?

Trenirati sem začela v 1. razredu. Štiri leta pa aktivno treniram v plavalnem klubu v Radovljici.

So tvoji treningi naporni?

Ja, zelo so naporni. Sploh pa zdaj, ko imamo 50-metrski bazen in v njem veliko vadimo. Potem so tu še suhi treningi, kjer še dodatno skrbimo za kondicijo.

Kolikokrat na teden pa treniraš? Koliko časa traja en trening?

Treniram 6-krat na teden po 1 uro in 45 minut.

Imaš kakega vzornika?

Ja, seveda. Navdušilo me je veliko vzornikov in znanih plavalcev, zato sem se za plavanje tudi odločila, a težko bi koga prav posebej izpostavila.

Kakšni so bili občutki, ko si postala državna prvakinja?

Seveda sem bila zelo vesela in občutki so bili res dobri. Bila pa sem tudi presenečena, saj, iskreno povedano, res nisem pričakovala, da lahko odplavam tako dobro in dosežem naslov državne prvakinje.

Morda veš, na kolikih tekmovanjih si že sodelovala?

Ne, ne vem, saj tekmovanj nikoli ne štejem.

Kaj pa mednarodna tekmovanja? Si se katerega že udeležila?

Ja, na mednarodnih tekmovanjih sem že sodelovala. Sice so te tekme potekale v Sloveniji, a so se jih udeležili tudi tekmovalci iz drugih držav, tako da je šlo za mednarodna tekmovanja.  Nazadnje sem konec meseca marca tekmovala na Mednarodnem mitingu Pingvinček v Kranju, kjer sem v kategoriji 2006 in mlajše osvojila bron na 50 m hrbtno. V tujini pa bom predvidoma prvič nastopila na mednarodnem mitingu v avstrijskem Wellsu v začetku junija.

Želiva ti veliko uspehov na tvoji športni in zasebni poti. Zahvaljujeva se ti za pogovor.

Hvala.

BESEDILO: Angelika Mali, 9. c, in Nika Razinger, 7. c

FOTO: g. Klemen Klemenc