OBISKALI SO NAS FINCI

Na Osnovni šoli Toneta Čufarja Jesenice smo v sredo, 15. 03. 2017, gostili zanimive goste, predstavnike Humak University of Applied Sciences iz Helsinkov in predstavnico Anjala Youth Centra. V Slovenijo so prišli na povabilo g. Boštjana Gradišarja, vodja CŠOD Doma Planica. Pri vseh zanimivih aktivnostih, ki so jih izvedli  na Gorenjskem, so si v sredo ogledali tudi  našo šolo.

Ravnateljica, ga. Branka Ščap, jim je pripravila dobrodošlico, nato pa sta  jim skupaj z učiteljico angleščine, go. Marijo  Burnik, predstavili nekaj osnovnih podatkov o naši šoli. Za ta obisk smo na šoli pripravili brošuro v angleščini, ki so jo gosti kasneje tudi prejeli.

Po uvodni predstavitvi  sta prevzela vodenje po šoli naša devetošolca Timotej Mlakar in Mark Krajzelj. Učenca sta na zanimiv način in s svojega vidika gostom predstavila njuno devetletno bivanje na šoli. Gosti so bili nad  to predstavitvijo zelo navdušeni, zlasti še nad njunim znanjem angleščine. Med gosti je bila tudi učiteljica angleščine, ki je izrazila: »Niti vsi  moji študenti ne bi znali izvesti takega  javnega nastopa v angleščini.« Res si učenca zaslužita vso pohvalo!

Sprehodili so se po naslednjih šolskih prostorih:  knjižnici, učilnicah na predmetni in razredni stopnji, telovadnici, si ogledali bazen, kuhinjo z jedilnico in  šolsko zobno ambulanto. Učenci četrtega razreda so pod vodstvom učiteljice ge. Neje Grohar zapeli pesmico v angleščini.

V zaključku smo si izmenjali mnenja in ugotovili, da si mladostniki v današnjem času niso toliko različni, ne gleda na to, od kod prihajajo. Kot zanimivost so gostje povedali, da se pri njih veliko šolskih dejavnosti že seli na prosto (kot so naše šole v naravi),  pri katerih učence pogosto spremljajo starši. Za takšne spremembe so se odločili zaradi dejstva, da otroke potegnejo ven iz zaprtih prostorov od tablic, računalnikov, mobilnikov. Učenje v naravi je vezano na pridobivanje novih izkušenj in učenj  iz naravnega okolja.

Poslovili smo se v upanju, da se še srečamo. Za naslednje leto pa se dogovarjamo,  da se kak razred naše šole poveže s finskimi učenci.

BESEDILO: ga. Marija Burnik

FOTO: g. Klemen Klemenc