VRNILI SMO SE K RIMLJANOM

Pred mesecem dni smo pisali o ogledu opere Brundibar in različnih muzejev v Ljubljani. Naš današnji članek pa je povezan z ogledom Narodnega muzeja v Ljubljani.

Takoj po vstopu v muzej smo si ogledali zanimiv deblak, ki je svojo obliko ohranil še iz časov koliščarjev, saj je obtičal v močvirju. Nato smo si ogledali vaško situlo, posebej zanimiva pa je bila prazgodovinska piščal iz kosti mamuta. Zraven piščali so bili kamni, ki so jih uporabljali kot orodje. Tam, kjer smo si ogledali stvari Rimljanov, je bilo veliko vaz. Videli smo tudi izjemno redko punčko iz kosti. Bojna in jahalna oprema sta bili zanimivi, a tudi zelo težki. Oblačila Rimljanov so bila sestavljena iz moškega oblačila in oblačila za žensko.

Naša sošolca sta se po navodilih oblekla v oblačila Rimljanov. Oba sta si najprej nadela rdečo majico, ki sta jo prepasala z vrvjo. Edina razlika pri tem je bila, da so ženske imele dve vrvi, moški pa eno. Ruto so si ženske nadele predvsem takrat, ko so zapustile dom. Možje pa so za posebne priložnosti nosili na svojevrsten način zavezano tuniko.

BESEDILO: učenci 7. c

FOTO: ga. Maja Kamenščak