SLOVENSKI KULTURNI PRAZNIK

Slovenski kulturni dan praznujemo 8. februarja, v spomin na leta 1849 umrlega pesnika Franceta Prešerna. Praznik imenujemo tudi Prešernov dan, praznovati pa smo ga začeli leta 1945. Ohranil se je tudi v novi državi, leta 1991 pa smo ga razglasili za dela prost dan. Tudi na naši šoli ohranjamo tradicijo in se našega največjega pesnika spomnimo z radijsko oddajo, kulturno proslavo, kar nekaj besed pa mu namenimo tudi pri pouku slovenščine.

BESEDILO: Daša Sekardi, 7. b, in Zala Benić, 7. c

FOTO: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/sl/b/b0/Pre%C5%A1ern-Goldenstein.jpg

…………………………………………………………………….

Slovenci smo verjetno edini narod na svetu, ki je med svoje državne praznike zapisal kulturni praznik. 8. februar je dan, ko se spominjamo naših velikih pesnikov, pisateljev in drugih ustvarjalcev, ki so orali ledino jeziku, ki je danes eden od uradnih jezikov Evropske unije. To je dan, ko se spominjamo velikega pesnika Franceta Prešerna, in dan, ko se sprašujemo, kako je bilo s kulturo nekdaj, kako je danes in kako bo jutri.

Pogosto rečemo, da je naša Slovenija nastala na krilih kulture. Zato se z nostalgijo in spoštovanjem oziramo na velike Slovence in Slovenke; pesnika Franceta Prešerna; duhovnika in avtorja prve slovenske knjige Primoža Trubarja; pisatelja, pesnika in politika Ivana Cankarja; svetovno popotnico in pisateljico Almo Karlin; arhitekta svetovnega slovesa Jožeta Plečnika; slikarko Ivano Kobilico in še mnoge druge, ki so »hrepeneli dočakat dan, …«

Danes lahko rečemo, da je kulturni dan praznik vseh nas, kajti vsi mi oblikujemo in zaznamujemo kulturo svojega naroda.

Slovenski kulturni praznik praznujemo na dan, ko je leta 1849 umrl naš največji pesnik France Prešeren. Gotovo ste se že kdaj vprašali, zakaj praznujemo smrt nekoga in ne rojstva.

Ena izmed teorij pravi, da ob rojstvu še nismo prepoznani, saj nismo še nič ustvarili. Skozi življenje nekateri posamezniki ustvarijo pomembne dosežke, zato postanejo prepoznavni in njihova smrt zato pretrese veliko ljudi. France Prešeren je umrl kot velik pesnik svetovnega formata, zato kulturni praznik praznujemo na dan njegove smrti. Od leta 1945 je 8. februar uradni praznik, dela prost dan pa je od leta 1991.

Pogosto pravimo, da smo majhni, da nas je le 2 milijona. In res so mnogoštevilčnejši narodi in res so države, katerih območje je nekajkrat večje od Slovenije. Ampak noben narod ne more biti večji od drugega. Vsak je poseben in velik. Za vsakim se skriva nešteto usod, ljudi, ki so se žrtvovali, ki so videli dlje, ki so si upali in ki so verjeli.

Noben narod s tako dolgo tradicijo, s svojim jezikom, ki se edini ponaša z dvojino, s tolikimi ljudskimi šegami in navadami ter z množico svetovno priznanih profesionalnih in ljubiteljskih poustvarjalcev ni majhen. Velik je tudi zato, ker je kljuboval desetletjem in stoletjem preganjanja in zatiranja, ker je bil trden kakor hrast; ker je stal in obstal. Samo narod, ki se zaveda svojega bogastva, svojih posebnosti in svojih kvalitet se lahko ohrani, razvija in izstopa v krogu mnogih narodov.

Kultura ni samo praznik, operna predstava ali koncert. Kultura je tudi vse tisto kar živimo vsak dan. Naši odnosi, prijateljstva, kritike, veselje, delo, spoštovanje do drugih, strpnost, zadovoljstvo. Kultura je tudi to, da ne tarnamo, ko v resnici ni hudo, ampak se znamo veseliti in biti hvaležni za vse, kar nam je dano. O svojem življenju, o svojih načrtih in prihodnostih odločamo sami. Vsak zase. Le nekaj poguma je treba, inovativnosti, drznosti, spoštovanja, veselja do življenja in stvarstva. Življenje je narejeno tako,da nam vedno znova daje priložnosti in nas postavlja pred nove izzive. Izbira je naša.

Mi danes smo vse tisto, kar se je dogajalo v stoletjih do tega trenutka in smo tudi del tistega, kar se bo dogajalo v prihodnje. Zato bodimo na to ponosni in se zavedajmo posebnosti in edinstvenosti časa, v katerem živimo. Bodimo ponosni na svoje korenine, bodimo ponosni, da smo Slovenci in bodimo veseli naših sosedov, prijateljev, znancev, pa tudi kritikov in tistih, ki nam niso najbolj pri srcu. Tudi oni so košček, ki sestavlja MOJO, TVOJO, NAŠO domovino.

Jutri, je v vsej Sloveniji »Ta veseli dan kulture« –  brezplačno si lahko ogledate razstave v večini muzejev, predstave v gledališčih in še kaj. Prosite starše, da si skupaj ogledate katero od ponujenih dogodkov in postanite kamenček v letošnjem kulturnem mozaiku.

 

Pripravili učenci Gledališkega kluba pod vodstvom mentorice ge. Urške Willewaldt