V SVETU ZGODB …

Nekateri učenci naše šole radi zapišejo kako zgodbo, ki nastane takrat, ko se to zahoče mladi otroški domišljiji. Včasih ni potrebna nobena spodbuda, spet drugič pa podpora učiteljice pride zelo prav. Tokrat objavljamo zgobo učenca Tilna Kejžarja in Tjaše Hudeček iz 4. b razreda. Ustvarjalca sta pod vodstvom ge. Monike Legat Mežek zapisala “pravljico malo drugače”. Ostale zgodbe pa so plod domišljije učencev 6. c razreda, ki so pri ge. Bojani Osenk Martinjak ustvarili veliko zanimiv pripovedi, tokrat pa objavljamo le nekaj najboljših.

Volk in sedem kozličkov (“pravjica malo drugače”)

Nekega dne je mama koza odšla v gozd. K hiši njenih domačih je prišel volk. Odklenil je vrata s kremplji. Kozlički so skozi zadnja vrata zbežali v gozd. Volk se je čudil, kako so mu kozlički ušli. V gozdu so mladički zaslišali šumenje. Bilo jih je zelo strah. Videli so Janka in Metko in se z njima spoprijateljili. Srečai so tudi mamo kozo. Povedali so ji, kaj vse se je zgodilo. Odšli so domov in pregnali volka. Volk se je zelo ustrašil. Zdaj Janko in Metka srečno živita pri kozličkih. Zelo se zabavajo in nikoli jim ni dolgčas, volka pa nikoli več niso videli.

*************************************

Zgodbe o božiču

Dan pred božičem smo z družino postavljali božično jelko, ki smo jo zelo lepo okrasili. Nato smo zacingljali z zvončki in čakali večera. Ko je padel mrak, smo odšli na sprehod. Bilo je zelo lepo, saj je bil večer jasen in so se zvezde močno svetile. Ko smo prišli domov, smo zakurili ogenj in se ob njem pogreli. Tako smo se lažje odpravili spat. Zjutraj smo najprej pojedli zajtrk, nato pa sem na list narisala palčka z dolgo brado in veliko kapo. Kmalu zatem pa smo se odšli sankat na bližnji breg, ki je bil prekrit s svetlikajočim snegom.

Neža

*************************************

Bil je božični večer in s sorodiniki smo sedli k večerji. Začelo je snežiti in bilo je zelo lepo. Z bratrancem sva hoteli odpreti darila pod smrečico, a starši nama sprva niso dovolili. Ko sva jih končno prepričala, sva hitro stekla do božičnega drevesca in začela odpirati darila. Nato sva darila razdelila še ostalim in vsak je dobil kaj.

Zala Pia

*************************************

Živel sem z dvema bratoma in dvema sestrama. Vsi smo komaj čakali, da bo božič. Spekli smo piškote in upali, da nam Božiček prinese darila. Brata sta si želela veliko igrač, sestri pa sta se najbolj veselili snega. Odšli smo spat. Čez nekaj časa smo se zbudili, a žal še ni bilo jutro. Odšli smo pogledat, če so darila pod jelko, a jih še ni bilo. Takrat sta se zbudila starša in nam rekla, da moramo nazaj v posteljo. Ko smo se zjutraj zbudili, je bilo pravo veselje, saj so nas pod novoletno jelko čakala najlepša darila.

Goran

*************************************

Bila je božična noč. Ura je bila točno polnoč. Mama je poklicala otroke in nam rekla, da je videla Božička plezati skozi okno. Ko smo pogledali proti oknu, Božička že ni bilo več. Jelka je bila zelo lepo okrašena – polna zvezdic in drugih okraskov, pod njo pa darila! Oče je dobil sani, mama pa zvonec. Med nami pa je Dora dobila piščal, Ana šminke, jaz pa rokavice in kapo, točno to, kar sem si želela. Nato smo se veseli odpravili spat.

Eva

*************************************

Zunaj je snežilo, družina pa je sedela v dnevni sobi ob zakurjeni peči. Nenadoma je nekdo zacingljal z zvončkom. Oče je videl Božička s sanmi. Kmalu so skozi dimnik padla darila in se ustavila natančno pod jelko. Otroci so hiteli odpirati darila. Bili so zelo veseli, saj jim je Božiček prinesel točno to, kar so si želeli. Pričakovanja otrok so bila sicer skromna, saj so vedeli, da Božiček le nima toliko denarja, da bi vsem kupil kaj velikega in dragega.

Dora

*************************************

Palček je Božičku pomagal pripravljati darila. Neka deklica si je zaželela predrago darilo za Božičkovo denarnico, zato ji je kupil nekaj cenejšega. Ta deklica je vsak dan gledala skozi okno in ves čas opazovala isto zvezdo ter upala, da ji bo Božiček prinesel darilo. Prišel je dan božiča. Deklico sta brat in sestra zbudila s cingljanjem. Stekla je k smrečici in odprala darilo. A ker v njem ni bilo tistega, kar si je želela, je darilo vrgla v ogenj. Tedaj sta k njej pristopila oče in mama ter ji obrazložila pomen božiča.

Rian