OGLED KNJIŽNICE SLEPIH IN SLABOVIDNIH IN OBISK KNJIŽNEGA SEJMA

V četrtek, 24. 11. 2016, smo se učenci, ki radi beremo in se pogovarjamo o knjigah ter tako sodelujemo pri Finžgarjevi bralni znački, odpavili v Ljubljano. Razdelili smo se v dve skupini in se odpravili na ogled. Najprej smo obiskali Knjižnico slepih in slabovidnih, nato pa smo se odpravili na 32. Slovenski knjižni sejem v Cankarjev dom.

DSC_0328

V knjižnici smo najprej prisluhnili knjižničarki, ki nam je predstavila zgodovino ustanove in njeno poslanstvo. Čudili smo se, ko smo izvedeli, kako obsežne so knjige, ki so prevedene v Braillovo oz. Brajevo pisavo.

DSC_0326

Gospa nas je seznanila z izposojo različnega  gradiva, ki je prilagojeno osebam z okvaro vida. Da pa bi čim bolje zaznali, kako je biti slep oz. slaboviden, smo si nadeli  očala, ki so ponazarjala različne okvare vida.

DSC_0310

Sprehodili smo se med knjižnimi policami, si ogledali računalniški zaslon, prilagojen ljudem z disleksijo, ter studio, v katerem snemajo branje knjig.

DSC_0320

DSC_0317

Sledil je ogled knjižnega sejma. Kot vsako leto smo se tudi tokrat podali med police, listali po zanimivih knjigah in kako tudi kupili.

DSC_0342

BESEDILO: Angelika Mali, 9. c

FOTO: ga. Mateja Cuznar Zadnik