TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

V petek, 18. novembra, smo obeleževali dan slovenske hrane, s katerim želimo opozoriti ljudi na pomen oskrbe prebivalstva s kakovostno hrano iz lokalnega okolja. Ena izmed pomembnih aktivnosti dneva slovenske hrane je tudi projekt Tradicionalni slovenski zajtrk.

DSC_0270

DSC_0268

V okviru tega projekta smo po vseh slovenskih šolah in vrtcih ta dan za zajtrk jedli živila, pridelana v Sloveniji, po možnosti celo v ožjem okolju. Poleg tega so bila živila pridelana na ekoloških kmetijah, kar daje hrani še dodatno kvaliteto, saj taka živila ne vsebujejo zdravju škodljivih pesticidov in so torej pridelana na človeku in naravi prijazen način.

IMG_0968

Tako je bil v petek na voljo bil brezplačen zajtrk, ki je bil sestavljen iz bio medu, bio masla, zaseke, bio črnega kruha, bio mleka in jabolka. Vsa živila so bila slovenskega porekla. Zajtrk je bil na voljo od 7.15 dalje.

DSC_0267

Tudi kosilo je bilo značilno slovensko, saj je bil jedilnik sestavljen iz domače bučne juhe, bio kranjske klobase ter kisle repe in pretlačenega krompirja (oboje je bilo pridelano na kmetijo Golc blizu Brnika).

DSC_0263

BESEDILO: ga. Saša Femc Knaflič, vodja šolske prehrane

FOTO: ga. Saša Femc Knaflič in ga. Mateja Cuznar Zadnik