Pri Finžgarju in Janši

Učenci 4. razredov so si 6. 10. 2016 ogledali rojstno hišo slovenskega pisatelja, dramatika in prevajalca Frana Saleškega Finžgarja v Doslovčah.

rojstna hisa

Vir: http://img.rtvslo.si/_up/upload/2014/03/16/65085538_clipboard01.jpg (Dostop 9. 10. 2016.)

V Breznici pa so si ogledali še en pomemben spomenik, tokrat malce drugačen – čebeljnak na Janševem vrtu. Namreč v bližnji vasi se je rodil slikar in čebelar Anton Janša, ki je svoje znanje o čebelarstvu ponesel v širni svet.

vsi

Pa poglejmo, kako so svoje vtise tega dne, strnili učenci 4. b razreda:

Fran Saleški Finžgar se je rodil v hiši, imenovani kajža. Dnevni sobi pa so takrat rekli hiša. Videli smo tudi črno kuhinjo in klet, ki so jo včasih imenovali “čevdrc”. V kleti pa smo videli tudi sliko Liska in gospoda Hudournika. Finžgarjev oče je bil krojač in je prvi v vasi kupil šivalni stroj. Bil pa je tudi zelo strog oče.

okno_blizu

Učenka Loti Rode pa je zapisala: V četrtek, 6. 10. 2016, smo se odpravili na kulturni dan v Doslovče. Ko smo prišli, smo si najprej odšli pogledat Antonov čebelnjak. Na njem so bile panjske končnice. Po ogledu čebelnjaka pa smo se odpravili proti Finžgarjevi rojstni hiši. Na poti smo si ogledali še vaško korito. Med potjo pa smo videli še kozo, zajce, krave, bike in pujse. Potem pa smo prišli v Finžgarjevo rojstno hišo. Sprejela nas je prijazna gospa. Povedala nam je štiri zgodbe iz preteklosti. Ogledali smo si hišo, kamro in “čevdrc”. Finžgarjev oče je bil prvi v vasi, ki je kupil šivalni stroj.

BESEDILO: učenci 4. b razreda

FOTO: ga. Monika Legat Mežek