HODIL PO ZEMLJI SEM NAŠI …

Učenci 9-ih razredov smo se 22. 09. 2016 odpravili na celodnevno ekskurzijo po Primorski.

Vsi zaspani, vendar polni pričakovanj, smo pohiteli na avtubus ter pričeli … Mislimo smo, da bomo med potjo še mali zaspali, a je učiteljica hitro poprijela za mikrofon ter pričela z razlago. (Naja Varl, 9. a)

Odpeljali smo se proti Zgornjesavski dolini. Kmalu sem zagledal veličasten spomenik Jakobu Aljažu, ki je s prstom kazal proti Triglavu. (Aleš Jakopič, 9. a)

Med poslušanjem razlage sem občudovala reko Savo Dolinko, kako lepo se je vila med vsemi temi kraji. Ko smo se peljali skozi Gozd Martuljek smo videli v čudovitih jutranjih barvah obsijan Špik. (Tamara Brkić, 9. a)

DSC_0004

Že smo bili na prelazu Vršč. Pot čez Vršič je bila dokaj naporna, saj smo morali prevoziti kar 50 ovinkov. Na poti sem videla Rusko kapelico, ki je letos obeležila 100 obletnico, slovesnosti pa se je pridružil tudi ruski predsednik Vladimir Putin. S postankom v Trenti smo se mimo Bovca odpeljali v Kobarid. Tam smo si ogledali Kobariški muzej. Prijazen vodič nam je predstavil tri sobe – Sobo zaledja, Črno sobo in Belo sobo. (Maja Pavličević, 9. a)

DSC_0021

Meni je bila najbolj všeč Bela soba. Razmišljal sem o tem, kako so morali vojaki visoko v gorah kopati strelne jarke in rove, da so lahko prišli do zaledja. (Aleš Jakopič, 9. a)

DSC_0040

Po ogledu muzeja smo se sprehodili do Kostnice, v kateri so pokopani italijanski vojaki. Poleg zelo zanimive kostnice smo bili deležni tudi čudovitega razgleda na Kobarid. (Tamara Brkić, 9. a)

DSC_0067

Po kratki malici smo se odpravili proti idrijskemu rudniku. Ko smo prispeli, smo si najprej ogledali film, ki pa mi ni bil preveč všeč. Nato pa smo se že odpravili v Antonijev rov. Ta ogled je bil najbolj zanimiv, saj smo nazorno videli, kako so včasih kopali živo srebro. V rudniku je bilo veliko pajkov, ki se jih nisem bal, punce pa so kričale kot malo nore.

DSC_0093

Po ogledu rudnika pa smo se odpeljali proti Cerknemu, kjer nas je že čakal prijazen vodič ter nas popeljal do Bolnice Franje. Tudi ta ogled je bil zelo zanimiv, povedano pa se je navezovalo na 2. svetovno vojno. Ko smo hodili po soteski, sem bil zelo utrujen, čeprav pot ni bila dolga. Tam nas je pričakalo 14 barak. Prav žal mi je bilo, da je izvirna zgolj ena, saj je druge leta 2007 odnesla močno narasla reka. (Aleš Jakopič, 9. a)

DSC_0129

DSC_0142

Ekskurzija mi je bila zelo zanimiva, saj sem se naučila veliko novega, mogoče sem marsikaj slišala prvič. Videla sem kraje, ki jih še nikdar nisem obiskala, se naužila primorskega zraka in polna veselja prišla domov. (Tamara Brkić, 9. a)

FOTO: Naja Varl, Tamara Brkić in Sani Adžović, 9. a