VZGAJAMO ZELIŠČA

V okviru nacionalnega projekta UNESCO – VZGAJAMO ZELIŠČA (»V starem iščem novo«) so učenci vrtnarskega krožka in učenci podaljšanega bivanja vzgajali zelišča. Iz njih so pripravljali različne zeliščne namaze, pekli kruh z zelišči …

Učenci so posejali različna zelišča, se seznanjali z njihovo vzgojo, zdravilnimi učinki in uporabo v kulinariki.  Ko so zelišča zrasla, pa so jih učenci podaljšanega bivanja uporabili pri izdelavi zeliščnih namazov.

loncki_prst

loncki_oken

Skuhali so peteršiljev čaj, za katerega velja, da očiščuje ledvica, vsebuje C-vitamin,  je bogat z minerali, je močan antioksidant, pomaga očistiti telo od toksinov in odvečnih maščob, pomaga krepiti imunski sistem, je dober diuretik in še bi lahko naštevali.

ucenka_vaga

Takole je nastajal namaz z drobnjakom: najprej so zelišča narezali na drobne koščke, nato so v posodo dali maslo, kislo smetano, posolili in potresli z drobnjakom. Zmes so premešali in sledila je pokušina.

zelisca_rezanje

zelisca_maslo

zelisca_mesanje

Vzgojili so tudi peteršilj in baziliko, ki sta poleg drobnjaka dobila mesto v skutinem namazu. Za dodatne vitamine pa je poskrbela kreša, ki so jo posuli po namazu.

Ker se namazi običajno namažejo na kruh, so učenci spekli čisto pravi (in čisto njihov) kruh s timijanom.

zelisca_gnetenje_1

Peka kruha je potekala po naslednjih korakih: temeljito umivanje rok; priprava prostora; priprava kvasca, dodajanje timijana in gnetenje; priprava hlebčkov in premaza z jajcem; peka kruha in nestrpno pričakovanje, kako nam je uspelo. Po napornem, a hkrati zanimivem, delu je sledila – malica!

testo_1

 testo_pecica

“Tisto »zeleno » je pravzaprav zelo okusno,” so menili učenci po malici, ki so si jo pripravili čisto sami. To pa je tisto, kar nekaj šteje, mar ne?

okusanje

BESEDILO in FOTO: ga. Tanja Pongrac