OBISK PARLAMENTA IN KNJIŽNEGA SEJMA

Učenci, ki pridno berejo knjige za Finžgarjevo bralno značko, so bili v sredo, 25. 11. 2015, nagrajeni z ogledom Slovenskega parlamenta in Slovenskega knjižnega sejma v Ljubljani.

IMG_1148

Po končani 3. šolski uri smo se z avtobusom odpeljali proti Ljubljani. Najprej smo si ogledali Slovenski parlament. Kar malce nenavadno je bilo, ko smo morali odložiti ročno prtljago (nahrbtnike in torbice) in jakne, da jih je ustrezno osebje pregledalo, ravno tako so pregledali tudi nas z napravo za odkrivanje nevarnih predmetov.

IMG_1149

Po varnostnem pregledu smo se odpravili v sejno dvorano, kjer smo izvedeli nekaj glavnih značilnosti parlamenta (od njegove zgodovine pa vse tja do števila poslancev in zakonov, ki jih le-ti sprejemajo).

IMG_1155

Sledil je ogled preddverja velike dvorane, kjer smo z zanimanjem prisluhnili zgodovini Slovencev, uprizorjeni na freski, ki krasi vse štiri stene. Avtor freske Zgodovina Slovencev od naselitve do konca druge svetovne vojne je akademski slikar Slavko Pengov. Ravno med ogledom pa so se nam pridružile poslanke, s katerimi smo se fotografirali.

IMG_1169

Letos Ljubljana gosti že 31. Slovenski knjižni sejem, katerega osrednja tema je minuli teroristični napad v Parizu. Tako kot vsako leto smo se tudi letos sprehodili med razstavljenim gradivom, kako knjigo prelistali, kako zanimivo pa tudi kupili.

BESEDILO in FOTO: Mateja Cuznar Zadnik