Kako je biti novinar in kako tiskar

V sredo, 21. 10. 2015, smo se učenci izbirnih predmetov šolsko novinarstvo, vzgoja za medije – tisk in vzgoja za medije – televizija odpravili v Ljubljano. Jutro smo pričeli s šolsko malico, ob 8.30 pa smo se odpeljali proti glavnemu mestu. Komaj smo čakali, da vstopimo v televizijsko hišo POP TV, ki »pokriva« televizijska kanala POP TV in KANAL A.

IMG_1298

Prijazna gospa Liza nas je najprej peljala v studio, kjer se vsak dan snemajo poročila 24 UR. Studio je bil videti precej manjši, kot se nam zdi, ko oddajo spremljamo prek malih zaslonov. Hiteli smo z zastavljanjem vprašanj in se veselili skupinske fotografije za napovedovalnim odrom.

DSC_0475

Odpravili smo se v studio, kjer se snema priljubljena oddaja Svet na kanalu A. Oder zanjo je postavljen desno od vhoda, na levi strani pa je bil postavljen oder za studijsko oddajo, vezano na Ligo prvakov.

IMG_1309

Tudi tu nismo ostali brez vprašanj, še posebej se je z zastavljanjem le-teh mudilo fantom. Nazadnje smo posneli nekaj fotografij in se odpravili na drugi konec televizijske hiše.

IMG_1299

Hitro smo ugotovili, da se tu snemata oddaji Gostilna išče šefa in Epilog, pridni delavci pa so že postavljali oder za snemanje oddaje Slovenija ima talent. Človek si kar ne more misliti, koliko pridnih rok je potrebnih, da se lahko studio tako hitro spremeni iz ene podobe v drugo.

DSC_0500

Z avtobusom smo se odpeljali proti Stegnam, kjer smo si ogledali tiskarno Cicero in spoznavali delo tiskarja. Prijazen gospod nam je predstavil vsestranskost tega zanimivega in še kako (predvsem danes) cenjenega poklica.

DSC_0556

DSC_0563

Poudaril je, da tiskarjev primanjkuje, saj te poklicne smeri že dlje časa ni več, zato so v tiskarnah zaposleni različni poklicni profili delavcev.

DSC_0549

Vsekakor pa moramo omeniti, da so bili delavci videti zelo zadovoljni, saj so nam nasmejanega obraza predstavljali svoje delo.

DSC_0553

BESEDILO: Selma Huskić, 7. b, in Fetije Muqa, 8. a

FOTO: učenci izbirnih predmetov šolsko novinarstvo in vzgoja za medije – tisk