Bralci v NUK-u in na knjižnem sejmu v Ljubljani

V petek, 28. 11. 2014, smo se učenci, ki tekmujemo za Finžgarjevo bralno značko skupaj z učiteljicami, odpravili v Ljubljano. Odšli smo po končani 2. uri pouka in se najprej odpeljali proti Narodni in univerzitetni knjižnici v Ljubljani.

DSC_0368DSC_0391

Ob vstopu v NUK, katere arhitekt je znani Jože Plečnik, nas je sprejela prijazna vodička in nam povedala, kaj vse si bomo ogledali. Povedala nam je, da v NUK prejmejo štiri izvode vsakega gradiva. En izvod hranijo v arhivu, en je namenjen izposoji, ostala dva izvoda pa pošljejo v Maribor, ki je oddaljen od Ljubljane, in se tako zavarujejo pred uničenjem gradiva v primeru kake naravne katastrofe. Popeljala nas je v veliko čitalnico, kjer smo morali biti čisto tiho, saj so se študentje tu pripravljali na izpite. Odpravili smo se v drug prostor, kjer smo videli knjige še iz časov Jugoslavije. Te knjige so zelo stare in zato imajo rumene liste. Nato nam je pokazala, kako deluje stroj, v katerega dajo trak, na katerem je posnetek na primer enomesečnega izhajanja časopisa Delo. Bilo je zelo zanimivo, saj česa takega navadno ne vidimo.

Po ogledu smo se odpravili po Ljubljani. Ogledali smo si stari del Ljubljane z reko Ljubljanico, Tromostovje, znamenito tržnico, Zmajski most in se po Trubarjevi ulici vrnili na Prešernov trg. Tu smo videli, kako Prešeren pogleduje proti svoji Juliji, ki se mu nasmiha z bližnjega okna.

DSC_0372DSC_0379

DSC_0346DSC_0365

Že smo bili v McDonald′su, kjer smo pojedli malico oz. kosilo, in odpravili smo se proti Cankarjevemu domu na knjižni sejem. Imeli smo več kot uro in pol časa, da smo si ogledali knjige, revije, priročnike … Seveda smo si tudi kaj kupili, saj so bile knjige po zelo ugodnih cenah. Knjižni sejem je bil resnično velik, saj so bile knjige razstavljene kar v treh nadstropjih. V prvem in drugem nadstropju so bile same knjige raznih založb, v tretjem pa stojnice z različnimi stvarmi, povezanimi s knjigo in z branjem. Zapomnili sva si invalidno gospo, ki je prodajala lesene ovčke, mati in hči sta prodajali svoje knjige, neka gospa prečudovita knjižna kazala …

DSC_0402DSC_0401

Kmalu je bila ura 16. in odpeljali smo se proti domu. Najbolj nama je bilo všeč na knjižnem sejmu, no, pa tudi v NUK-u in McDonald′su ni bilo slabo.

Kristina Arhar Bošnjak in Jovana Jaskić, 6. b

FOTO: Grega Močnik, 9. c