Beseda svetovalne službe za učence

Pa je prišel teden, ko naj bi se začela šola na daljavo. Učenci, ni vam treba v šolo, ni se vam potrebno urediti in odpraviti od doma. Pouk se ni začel točno ob 8.20 in tudi sicer ni neke stroge časovnice, kako naj bi dan potekal. Ni ne šolskega zvonca, ne treningov, ne glasbene šole, ne druženja s prijatelji in še marsičesa, kar običajno zapolni vaš dan. Hitro se vam lahko zgodi, da začnete dan s posedanjem na kavču, nadaljujete z igranjem igric in potem še z gledanjem nanizank, filmov … Na tak način vam bo dan spolzel skozi prste, ne da bi naredili kaj dobrega in koristnega, zato je zelo pomembno, da si naredite načrt, okviren urnik, kako naj bi potekali vaši dnevi med tednom. Najprej premislite, kaj vse običajno počnete med tednom in kaj vse boste umestili v svoj urnik. Vsekakor mora biti na urniku čas za šolsko delo, čas, ki ga namenite skrbi zase (umivanje, oblačenje, prehrana …), čas, ko pomagate pri različnih opravilih doma, čas, namenjen rekreaciji, ter prosti čas in ne pozabite na čas za SPANJE. Urnik vam bo pomagal, da bo dan raznolik in bogat. Če imate brate ali sestre, je pomembno, da so vaši urniki usklajeni. Dobro je, da urnik oblikujete skupaj s svojimi starši, da vam še oni svetujejo, kako in kaj.

Najbrž ste navajeni, da dan v veliki meri preživite skupaj s svojimi prijatelji, kar pa sedaj ni mogoče. Stike s prijatelji in sošolci sedaj ohranjajte in krepite preko telekomunikacijskih sredstev. Vedno vam »težimo« zaradi telefonov, sedaj pa so telefoni z vsemi svojimi družabnimi aplikacijami nepogrešljivi. Dajte si duška, sedaj lahko med poukom uporabljate telefon!! Seveda pa bodite pozorni, da sledite svojemu urniku in se ne prepustite »srfanju« po internetu in »chatom« v neskončnost. Zaenkrat se lahko s kakšnim prijateljem podružite še zunaj na zraku v primerni varnostni razdalji.

V kolikor vas situacija glede koronavirusa tudi skrbi, ne samo veseli, ker vam je prinesla zaprtje šole, namenite del časa tudi informiranju o bolezni, epidemiji. Povprašajte starše ali se pozanimajte na zaupanja vrednih spletnih straneh. Pazite, da ne posvečate preveč časa raznim žalostnim zgodbam. O svojih strahovih se pogovorite s starši. Morda opažate, da so zaskrbljeni tudi vaši starši, kar je normalno, ker ne vemo natančno, kaj bo prinesel čas. Zelo pomembno je, da glede bolezni poskrbimo za tisto, kar lahko (trenutno najbolj tako, da se z nikomer ne družimo, poznate pa tudi že vsa priporočila o higieni kašlja, rok …), glede tega, na kar nimamo vpliva,  pa zaupamo, da se bo na koncu vse dobro izteklo. V Sloveniji imamo dovolj strokovnjakov in dobrih ljudi, ki so se v teh izrednih razmerah vključili v reševanje nastale problematike. V kolikor imate večje stiske zaradi trenutne situacije, pa menite, da bi vam lahko svetovalna služba pomagala, se lahko preko elektronske pošte obrnete na obe svetovalni delavki, Andrejo Jalen in Moniko Kalman. Poskušali vam bova odgovoriti na vprašanja ali navezati stik z vami.

Andreja Jalen: andreja.jalen@guest.arnes.si

Monika Kalman: monika.kalman@guest.arnes.si