PO POTEH LJUBEZNI IN ZGODOVINE

V četrtek, 5. 3. 2020, smo učenci od 6. do 9. razreda imeli kulturni dan. Odšli smo v Ljubljano. Že ob 7.00 smo veselo krenili na pot.

V Cankarjevem domu smo si ogledali predstavo Romeo in Julija in se podali na potep po ljubljanskih muzejih.

No, najprej nekaj besed o predstavi. Če kdo izmed nas še ni poznal zgodbe o usodni ljubezni med dvema mladima, mu je po ogledu predstave zagotovo za vedno ostala v spominu. Zgodbo so ustvarjalci predstavili na sodoben način, igralci so na naše začudenje začeli igrati še preden smo gledalci dokončno napolnili dvorano. Zabavali so nas z namišljenimi loki, s katerimi so drug drugega streljali naravnost v srce. Predstavo so od začetka do konca odigrali odlično, zato ni čudno, da nas je zelo pritegnila. Z njimi smo sproščeno podoživeli ljubezen in strast glavnih likov, se nasmejali, ob tragičnem koncu pa nekateri morda potočili tudi kakšno solzo …

Takole smo čakali na predstavo:

In takole so nam štirje igralci, ki so skupaj odigrali kar enajst različnih vlog, pozirali po koncu predstave.

Učenci 6. razredov so po predstavi odšli v Mestni muzej, učenci 7. razreda pa pred predstavo v Narodni muzej Slovenije. Osmošolci so obiskali Ljubljanski grad, Muzej novejše zgodovine pa so si ogledali devetošolci.

Osmošolci v časovnem stroju na Ljubljanskem gradu:

Nekaj utrinkov z devetošolci in šestošolci:

In kaj so nam po kulturnem dnevu povedali učenci?

Osmošolki: “Nama je bilo zelo všeč na Ljubljanskem gradu, ker smo dejansko potovali skozi čas. Srečevali smo igralce, oblečene v zgodovinske like, ki so nam pripovedovali o preteklosti. Tudi vožnja z vzpenjačo je bila super!”

Osmošolka: “Ta dan je bil sproščujoč in zabaven. Veliko je bilo druženja s prijatelji. Gledališka igra je bila odlična, obisk Ljubljanskega gradu pa zame nova izkušnja.”

Sedmošolec: “Najbolj mi je bila všeč predstava, saj je bila dobro uprizorjena in ni bila niti malo dolgočasna. Zelo sem se zabaval, nazadnje je bila najboljša tudi vožnja z avtobusom.”

Devetošolec: “Meni je bil najbolj všeč muzej. Pripovedovali so nam o zgodovini in o obeh svetovnih vojnah. Bilo je poučno, zabavno in zanimivo.”

BESEDILO: Neža Vavtar, 7. B, Maša Malovrh,  Neža Klarić in Loti Rode, 7. Č

FOTO: Maj Posušen, 9. A, učiteljice Laura Čebulj, Monika Kalman in Barbara Velušček