KAKO POMEMBNA JE PRVA POMOČ

Osmošolci smo na tehniškem dnevu prisluhnili zanimivi temi – kako pomembno je znanje prve pomoči. Predavateljici, ki sta nas seznanili z metodami oživljanja in nudenjem prve pomoči v primeru raznih poškodb, sta izkušeni višji medicinski sestri. Zelo nazorno sta podajali svoje znanje.

Najbolj zanimivo je bilo teoretično znanje oživljanja. S pomočjo lutke smo se naučili, kako ravnamo z osebo v nezavestnem stanju. Izvedeli smo, kaj je AED in kako ga uporabljamo. Ogledali smo si tudi petminutni video. Prvo pomoč lahko nudijo tako odrasli kot otroci. Nudenje pomoči je moralna in državljanska dolžnost vsakega izmed nas. Nikoli pa ne vemo, kdaj jo bomo morali komu nuditi ali jo bo kdo nudil nam.

Izvedeli smo, da obstaja mobilna aplikacija, s katero lahko najdemo mesta, kjer je AED. Proti koncu tehničnega dne pa je k nam prišel policist, ki nas je seznanil z nevarnostmi alkohola. Nadeli smo si turbo pijana očala, skozi katera vidiš podobno kot v stanju alkoholiziranosti. Med pogovorom s sošolci sem spoznal, da je bil tudi ostalim ta tehniški dan zelo zanimiv in poučen.

BESEDILO in FOTO: Tadej Bohak, 8. c