IZ VROČEGA TELEVIZIJSKEGA STUDIA V MOGOČNO KNJIŽNICO

V torek, 27. 11., smo se učenci izbirnih predmetov vzgoja za medije – tisk, televizija in šolsko novinarstvo odpravili na RTV Slovenija.

Pred stavbo RTV nas je čakal vodič, ki nas je popeljal v zelo nenavaden in zanimiv televizijski svet.

V studiu 1 (kot ga na RTV imenujejo) je bilo okrog nas veeliiikooo kamer, nad nami pa cel kup reflektorjev – roštiljev. Vodič nam je namreč povedal, da jih tako imenujejo zato, ker se med snemanjem oddaj močno segrejejo in takrat vsem postane zelo vroče.

Nato nas je peljal v prostor, kjer režirajo oddaje. Prostor je poln ekranov, računalnikov in nadzornih plošč.

Sledil je ogled največjega studia v Sloveniji. V njem je posnetih večino oddaj, ki jih lahko spremljamo na 1. in 2. programu TV Slovenija.

Za snemanje pa so potrebni seveda tudi rekviziti, ki jih hranijo v ogromnih skladiščih. Tu pa človek prav zares najde vse, kar išče. Sprehodili smo se po garderobi, ki je zajemala skoraj celotno nadstropje. Uf, toliko oblačil na enem mestu –   na desni strani moška, na levi pa ženska.

Seveda pa imajo pomembno vlogo v oddaji tudi voditelji, gostje, nastopajoči … Le-te je pred snemanjem potrebno urediti. Maskerke poskrbijo predvsem za to, da je obraz le toliko naličen (nanesejo puder), da se zakrije morebitne potne kapljice, saj je v studiu v času snemanja zelo vroče.

Nekateri pa so imeli srečo in si ogledali snemanje praznične voščilnice. Le izbrancem pa je uspelo sesti na sani z znano voditeljico in začutiti pravo televizijsko vzdušje.

Po ogledu nacionalne televizijske hiše pa smo se odpravili v hram raznovrstne slovenske literature – v NUK (Narodno in univerzitetno knjižnico), ki se uvršča med eno najlepših knjižnic na svetu. V njej se je izobraževal tudi Matija Čop.

Vodička nam je podrobno razkazala vse prostore v stavbi. Pripovedovala nam je številne zanimivosti – iz obdobja 19. stoletja pa vse do današnjih časov. Odpeljala nas je tudi v časopisno čitalnico, kjer si vsi obiskovalci NUK-a lahko preberejo stare časopise ali pa si le-te ogledajo na posebnih filmskih trakovih oz. kolutih.

Verjetno pa vas bo k obisku NUK-a  pritegnilo tudi to, da je letošnje leto v NUK-u leto Ivana Cankarja. V ta namen so opremili sobo, kjer si lahko obiskovalci ogledajo številne stvari, povezane z našim izjemnim pisateljem. Nam je bila najbolj všeč ptica, ki nastane iz pisma in poleti v nebo.

Preživeli smo lep, kulturno obarvan dan, ki nam bo še dolgo ostal v spominu.

BESEDILO: Denis Bajrektarević, 9. b, in Beno Kazić, 8. b

FOTO: Denis Bajrektarević, 9. b, in Alina Seferagić, 7. c