Tradicionalni slovenski zajtrk

V petek, 21. novembra 2014, smo že tretjič obeleževali dan slovenske hrane, s katerim želimo opozoriti ljudi na pomen oskrbe prebivalstva s kakovostno hrano iz lokalnega okolja. Ena izmed pomembnih aktivnosti dneva slovenske hrane je projekt Tradicionalni slovenski zajtrk, ki smo ga v šolah in vrtcih izvedli že četro leto zapored.

V okviru omenjenega projekta smo za zajtrk jedli živila, pridelana v Sloveniji, po možnosti celo v ožjem okolju.

Zakaj uživati lokalno hrano:

  • ker je sezonsko dostopnejša,
  • ker ima boljši okus in višjo hranilno vrednost,
  • ker se zaradi bližine proizvodnje lahko uporablja manj aditivov, kot so konzervansi, barvila ipd.,
  • ker s tem podpiramo domačo proizvodnjo in delovna mesta,
  • ker ohranjamo poseljenost, obdelanost in urejenost slovenskega podeželja,
  • ker zaradi krajšega transporta in manj embalaže varujemo okolje in
  • ker zagotavljamo samooskrbo s hrano v državi.

Ta dan smo imeli učenci in učitelji na voljo brezplačen zajtrk, ki je bil sestavljen iz medu, masla, zaseke, črnega kruha, bio mleka in jabolka. Vsa živila so slovenskega porekla, pridelana oz. predelana na Gorenjskem. Zajtrk je bil na voljo od 7.15 dalje.

Tudi kosilo je bilo značilno slovensko, saj je bil jedilnik sestavljen iz kranjske klobase, kisle repe in matevža (to je pretlačen krompir s fižolom).

 

Saša Femc Knaflič